DEJSTVA

Kraljica Viktorija bi praznovala 200 let

Nejc Simšič
27. 5. 2019, 17.00
Deli članek:

Viktorija je bila kraljica Združenega kraljestva in Irske ter cesarica Indije, njena vladavina pa je trajala več kot 63 let, kar je bil rekord med britanskimi monarhi, do leta 2015, ko jo je po dolžini staža presegla njena prapravnukinja Elizabeta II.

Wikipedia
Britanska kraljica Viktorija je za vedno zapisana v zgodovino in legende.

Minuli vikend je bilo na britanskem dvoru še posebej v znamenju slavja, saj so se vsi poklonili legendarni kraljici Viktoriji, ki bi v soboto praznovala 200 let. Objavljamo nekaj zanimivosti o njenem življenju, ki se je v zgodovino zapisalo kot obdobje Viktorijine vladavine, s poudarkom na veliki širitvi britanskega imperija. Njeno obdobje, imenovano tudi viktorijanska doba, je predstavljalo vrh industrijske revolucije, čas velikih socialnih, ekonomskih in tehnoloških sprememb.

1. Viktorija se je rodila 24. maja 1819 kot Alexandrina Victoria, domači pa so jo ljubkovalno klicali Drina.
2. Rojena je bila v Kensingtonski palači v Londonu, ki je danes dom vojvode in vojvodinje Cambriških, Williama in Kate.
3. Kraljica je postala zelo zgodaj, le mesec dni po tem, ko je leta 1837 dopolnila 18 let.
4. Njena vladavina je trajala več kot 60 let, kar jo uvršča na drugo mesto lestvice monarhinje z najdaljšim stažem, kjer slavi kraljica Elizabeta II.
5. Leta 1840 se je poročila s svojim bratrancem Albertom Saxe-Coburg-Gothamom, s katerim sta imela devet otrok – Victorio, Edwarda, Alice, Alfreda, Heleno, Louisa, Arthurja, Leopolda in Beatrice. 
6. Bila je prva, ki je na poroki nosila belo satenasto obleko in čipkasto vlečko, diamantno ogrlico in uhane ter safirno broško. S tem je začela tradicijo belih poročnih oblek, ki po vsem svetu velja še danes.
7. Viktorija je bila visoka le 149 centimetrov, zato je vedno sedela na dodatno dvignjenem stolu.
8. Ko je leta 1861 umrl njen mož Albert, je bila kraljica stara 42 let in si nikoli ni opomogla od njegove smrti, zato je od tistega dneva dalje do svoje smrti nosila samo črna oblačila. Takrat se je za deset let umaknila iz javnega življenja, zaradi česar je ljudstvo izgubilo vero v svojo kraljico, ki so jo poimenovali tudi kot Vdova Windsor.
9. Bila je prva kraljica, ki se je preselila v Buckinghamsko palačo, od koder je tudi vladala, zato je še danes tam glavni sedež kraljeve družine.
10. Maja 1840 so v Veliki Britaniji izdali prvo lepilno znamko z Viktorijno podobo.
11. Njena mama je bila Nemka, zato je tekoče govorila nemško in angleško, naučila pa se je tudi francoščine, italijanščine, latinščine in hindujščine.
12. Po dolgi vladavini je umrla leta 1901, stara 81 let, pokopana pa je ob možu Albertu v dvorcu Frogmore House, kjer danes živita Harry in Meghan.
13. Viktorija je zelo rada pisala. Do svoje smrti je napisala kar 43 tisoč strani. Kraljica Elizabeta II. pa je Viktorijine dnevnike dala digitalizirati.