Zdrave in lepe rastline

Pripravki iz zelišč za zdravje vrtička

Z.R.
27. 5. 2019, 21.00
Deli članek:

Za zdrav vrtiček včasih zadoščata že opazovanje in odstranjevanje jajčec, ličink ali odraslih škodljivcev. Če rastline napade rja, obolele dele rastlin porežemo in odstranimo. Kako pa si lahko pomagamo z zelišči?

Dreamstime
S prevrelkami, brozgami, hladnimi izvlečki in poparki si pomagamo pri vzdrževanju vrta.

Na manjših vrtičkih lahko s kombiniranjem sosednjih rastlin in z uporabo nekaterih zelišč rastline okrepimo in zmanjšamo nevarnost, da bi se pojavile bolezni ali škodljivci. Najpreprosteje je, da učinkovita zelišča posejemo ali posadimo med vrtnine. Tako je znana uporaba žametnic za odganjanje nematod in ognjiča za preprečevanje glivičnih obolenj, ki se prenašajo s prstjo. Mnoge križnice z izločki korenin razkužujejo vrtna tla.

Ne pozabimo, da lahko pripravke proti ušem in glivičnim obolenjem s pridom uporabimo tudi pri zaščiti okrasnih rastlin na vrtu in ob hiši.

Posebno poglavje so zeliščni pripravki, s katerimi si lahko pomagamo pri vzdrževanju vrta. Od izbranega zelišča, načina priprave in redčenja je odvisno, kakšen učinek ima posamezen pripravek. Osnovni zeliščni pripravki za vrt so prevrelke, brozge, hladni izvlečki in poparki.

PREVRELKE

To so pripravki iz različnih zelišč, pripravljeni z aerobno mikrobno razgradnjo v vodi. Tako se sprostijo hranilne snovi in učinkovine, ki ugodno vplivajo na rast in razvoj vrtnih rastlin. Prevrelke uporabljamo predvsem za dohranjevanje rastlin. Najbolj znani sta koprivna in gabezova prevrelka. Za mešane prevrelke so primerna tudi zelišča, kot so preslica, kamilica, meta, izop, majaron, regrat, vratič, česen in čebula. Koprivna prevrelka pomaga pri zaščiti rastlin. Razredčeni lahko dodamo malo tekočega mila, da se pripravek bolje prime listov in žuželk.

Zelišče prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati najmanj petnajst minut. Uporabljamo nerazredčen ohlajen poparek. Poparek iz čebulnih lupin odganja mrčes. Poparek tobaka pa je uporaben za preganjanje uši.

BROZGA

Če narezano sveže zelišče prelijemo z vodo, pustimo namakati štiriindvajset ur in nato tekočino kuhamo pol ure, dobimo brozgo. Brozga iz kopriv ali gabeza učinkuje proti listnim ušem. Brozga iz čebulnih lupin deluje proti pršicam in nekaterim glivičnim obolenjem. Preslična in česnova brozga tudi preprečujeta glivična obolenja.

HLADNI IZVLEČEK

Zelišča narežemo in prelijemo z vodo. Stati smejo največ tri dni in v mešanici ne sme priti do vrenja. Paradižnikov izvleček, pripravljen iz listov in stranskih poganjkov, odganja gosenice in metulje kapusovega belina ter druge škodljivce. Izvleček koprive deluje proti listnim ušem.