Težavo predstavlja hmelj

So končno odkrili, od kod izvira konoplja?

S.R.
21. 5. 2019, 10.59
Deli članek:

Znanstveniki menijo, da poznajo odgovor na to vprašanje, ki že stoletja bega raziskovalce.

Profimedia
Konoplja naj bi izvirala z območja ob jezeru Činghaj (fotografija je simbolična).

Visoko na Tibetanski planoti leži največje jezero na Kitajskem, jezero Činghaj. Znanstveniki, ki so svoje izsledke objavili v reviji Vegetation History and Archaeobotany, so prepričani, da se je konoplja, eden od rodov kritosemenk iz družine konopljevk, najprej razvila ravno na tem visoko ležečem območju. 

Prizadevanja raziskovalcev, da bi končno odkrili, od kod natančno konoplja izvira, imajo dolgo brado. Eden prvih, ki se je ukvarjal s tem vprašanjem, je bil slavni arabski polihistor in alkimist Ibn Wahshiyya, ki je nekje na začetku desetega stoletja domneval, da konoplja izvira iz Indije ali pa Kitajske. Tako je že dolgo znano, da je treba natančen izvor konoplje iskati v Srednji Aziji, kjer je to avtohtona rastlina. Proučevanje zgodovine razvoja te rastline je znanstvenikom sicer močno oteževalo dejstvo, da so si fosili pelodnih zrn konoplje zelo podobni s fosili pelodnih zrn hmelja, ki prav tako spada v družino konopljevk. Rodova ste se namreč od skupnega prednika razcepili pred približno 28 milijoni let. Fosili, kot so denimo odtisi listov, so na drugi strani izredno redki. 

Da bi končno odgovorili na to »stoletno« vprašanje, so proučili 155 študij fosilov pelodnih zrn, najdenih na območju Azije, ter s pomočjo naprednih statističnih tehnik ločili zrnja od plev oziroma fosile pelodnih zrn konoplje od fosilov pelodnih zrn hmelja. Kot že rečeno, so raziskovalci prišli do zaključka, da se je konoplja prvič pojavila na območju jezera Činghaj, a to zaenkrat ostaja zgolj hipoteza. Od tam naj bi se pred približno šestimi milijoni let prek Rusije razširila v Evropo, medtem ko se je na Kitajsko razširila »šele« pred približno 1,2 milijona leti.