Zakaj Slovenci posegamo po tako posebnih imenih?

Bi svojemu otroku nadeli tako zelo nenavadno ime?

P.K.
21. 5. 2019, 06.45
Deli članek:

Pred okoli desetimi leti se je pri nas začel pojavljati trend ne prav običajnih imen, zdaj pa je vsako leto seznam teh vse pestrejši. Poglejmo, katera od teh zelo močno izstopajo.

Dreamstime
Novorojenčki danes pogosto dobivajo imena po filmskih likih in znanih glasbenikih.

Začudenje in zgražanje sta najpogostejša odziva na spletnih forumih, kjer javnost pogosto razpravlja o modi dandanašnjih mater in očetov, ki se odločajo, da bodo svoji hčerki ali sinu nadeli malce bolj neobičajno ime.

Svoj navdih zanj velikokrat iščejo onkraj meja, torej otrokom nadenejo tujezveneča imena, v filmskih junakih, nekateri za imenom pogledujejo globoko v zgodovino, tretji pa ga skujejo kar sami, medtem ko je bilo včasih poimenovanje bolj preprosto, saj so bodoči starši ta »problem« rešili tako, da so večinoma pokukali v koledar ali se ozrli po imenih svojih prednikov.

Navdih iz nadaljevanke

Pri nas se je nabor osebnih imen začel širiti v bolj poznih devetdesetih letih, ko so postala modna kratka imena, sploh tista na tri črke: Maj, Nik, Pia, Ana, Tea, Eva, Lan, Tia ... Kmalu zatem pa so slovenski starši začeli svoje otroke poimenovati po slavnih osebnostih, predvsem tistih iz glasbenega in filmskega sveta, uporabili so bodisi njihova resnična imena bodisi umetniška, včasih, in ta trend je vse močneje prisoten tudi dandanes, pa si »izposodijo« ime lika s filmskih platen, ki jih je prevzel. Zelo popularno je v zadnjih desetih letih otroku dati tudi dve imeni.

M24
Boštjan Meglič iz skupine Siddharta je s partnerko Tejo svoji prvorojenki dal ime Khaleesi Luna.

Danes tudi v Sloveniji zaradi vsesplošnega navdušenja nad televizijsko serijo Igra prestolov (Game of Thrones) – to je samo eden od primerov – med otroki že najdemo imena, ki se pojavljajo v nadaljevanki. Tako se je na seznamu imen že znašlo nekaj deklic, ki jim je ime Arya (ali Arja) ali Khaleesi; to sta eni od glavnih junakinj te fantazijske serije. Slednje ime je za svojo prvorojenko izbral tudi Siddhartin Boštjan Meglič. Hčerki sta namreč skupaj s partnerico Tejo Britovšek nadela ime Khaleesi Luna. Njen mlajši bratec pa je Nelio Shai.

Princesa, Reka in Ael

Pa ostanimo pri znanih Slovencih, ki radi svoje otroke poimenujejo z nenavadnimi imeni. Nekdanja pevka Pika Božič je hčerko poimenovala Liu, pariovka Andreja Jernejčič ima Princeso, pevka Saša Lendero Ario, Jerca Legan ima Titana in Rubena, Wernerjeva hčerka je Kanenas, Šajana pa je ime hčerki Rebeke Dremelj. Glasbenik Gal Gjurin ima dečka, ki nosi ime Kras, raper Zlatko ima deklico Ni'jo Nur, pevka Lea Sirk ima hčerko Ael, Tiar je sin Damjana Murka, Ruja pa imata Klemen Slakonja in Mojca Fatur. Omenimo še pevko Vesno Zornik (skupina Katalena), ki je svojo deklico poimenovala Reka.

Trend nenavadno zvenečih imen pa se je prijel tudi med »nezvezdniškimi« Slovenci. Katera so ta, izvemo na spletnih straneh Statističnega urada Republike Slovenije. Ta poroča, da je nekaj slovenskih staršev deklicam dalo ime: Antal, Arbenit, Avmed, Blinera, Bega, Bejaza, Barba, Bedrija, Bogica, Carka, Cica, Carina, Gopa, Geni, Fides, Fidanka, Flutura, Ibraga, Isni, Itan, Lidvina, Leara, Leilani, Lebibe, Oefsere, Olesia, Onja, Ojta in Umija. Pri fantkih pa so redka naslednja imena: Antal, Atso, Arbenit, Avmed, Blend, Beris, Besjan, Bron, Diamant, Dositej, Dilaver, Donat, Drin, Dobri, Erolind, Ecij, Fausto, Gajur, Grga, Gvozden, Gazmen, Gazi, Haliz, Mars, Rijan in Timen in Ul.

Posmehujejo se jim

Kar nekaj različnih študij se je že ukvarjalo z vprašanjem, ali je otroku nadeti tako posebno ime blagoslov ali prekletstvo. Dokončnega odgovora na to vprašanje ni, so pa raziskovalci dejali, da je veliko na tem, da izstopajoča imena svojim otrokom izbirajo starši, ki bi svoj podmladek in ne nazadnje tudi sebe radi povzdignili, saj da je velika verjetnost, da imajo manjvrednostni kompleks in zato iščejo nekaj, kar bi jih »izstrelilo« iz kroga običajnosti. A velikokrat se nato v praksi izkaže, tako pravijo psihologi, če ne prej, ko otrok vstopi v šolo, da jim zares nenavadno ime prinese ravno nasprotno; naš potomec resda izstopa, vendar zato, ker z zares unikatnim imenom postane tarča posmeha …