Vrtni pomočnik

Spoznajte malega žametnega rudarja

Revija Zeleni Raj
25. 5. 2019, 12.16
Deli članek:

No, če že krta ne, pa vsaj njegove znamenite krtine, ki se vedno znajdejo na nepravem kraju. In čeprav se vam morda zdi nekoristen obiskovalec vašega vrta, to še zdaleč ne drži.

Dreamstime
Najpopolnejši krtov organ je smrček, ki je hkrati tipalni organ in neprekosljivo vohalo.

Krt je izjemno zanimiva žival. Njegova dlaka je kratka, zelo gosta in ni polegla, tako da ostane gladka ne glede na to, ali krt kolovrati naprej ali nazaj. Ne primeta se je ne prst ne vlaga. Očke in ušesa so skriti globoko v gosti dlaki. Ker bi ga ovirali pri kopanju, nima uhljev. Sluhovod mu varujejo posebne kožne gube, vendar zelo dobro sliši. Po prepričanju mnogih krt ne vidi, čeprav ima normalno razvite oči, velike za makovo zrno. Z njimi zaznava svetlobo, omogočajo mu nejasen pogled v svet. Najpopolnejši krtov organ je smrček, ki ima na koncu hrustančast podaljšek. Ta je hkrati tipalni organ in neprekosljivo vohalo.

Profimedia
Krt živi v dobri zemlji in tam, kjer je veliko deževnikov, zato nam njegova prisotnost veliko pove o kakovosti zemlje na vrtu.

Koristni žužkojed

Toda zakaj preganjati krta? Zavoljo krtin? Te bolj ko ne vplivajo le na estetski videz vrta. Krt je namreč žužkojed, zato je vsaka bojazen, da bi se lotil korenin različnih vrtnin, povsem odveč. Z ritjem zemljo rahlja, po njegovih rovih pa padavinska voda lažje prodre globlje v zemljo, do vlage željnih korenin. Mimogrede požre še kakšnega škodljivca, ki bi nam drugače lahko delal preglavice, in tako skupaj z nami sonaravno gospodari na vrtu. Krtine so pač neizogiben davek, tako kot je tistih nekaj malin, ki jih pojedo ptice, davek, ki ga plačamo za ptičje petje na vrtu. Pa še nekaj: glede na to, da krt živi v dobri zemlji in tam, kjer je veliko deževnikov, nam njegova prisotnost lahko tudi veliko pove o kakovosti zemlje na vrtu.

Odženite ga na naraven način

Če vam gre le preveč na živce, ga poskušajte odgnati drugače. Njegov občutljivi smrček ne bo prenesel starih smrdljivih ribjih glav ali v petrolej namočenih cunj. Tako boste ohranili življenje neškodljivi živali, ki veliko prispeva k ravnovesju v naravi.