Mnogi ga zamenjujejo s cvetačo, ki je dolgo kraljevala na pultih trgovin in tržnic. Čeprav so brokoli gojili že v starem Rimu, pri nas ni bil splošno znan. Šele odkritje njegove zdravilne vrednosti in učinkovin, ki delujejo preventivno za človekovo zdravje, je pripomoglo k temu, da je postal znan tudi pri nas. Prav je, da ga bolje spoznamo in si ga privoščimo tako na vrtu kot na krožniku.

Semena namočimo v vodi čez noč, osušimo in jim zagotavljamo vlago približno teden dni, pri tem pa jih dvakrat dnevno izpiramo. Čez teden dni bomo lahko jedli sveže brokolijeve kalčke.

KATERO SORTO IZBRATI?

Kdor ima zelo rad brokoli in bi ga rad pridelal karseda hitro, naj izbere italijansko sorto Broccoletto. To sorto sejemo precej na gosto, poženejo dolga stebla, na katerih se razvije le po ena roža. Na krožniku jo imamo lahko že 35 dni po sejanju!
Nasprotje takšnim »instantnim« brokolijem je trajni brokoli. Je v tesnem sorodstvu z divjim zeljem. Ta sorta se imenuje Nine Star Perennial in so jo odbrali zaradi njene odpornosti proti mrazu in lastnosti, da uspeva kot trajna zel. Posejemo jo spomladi in do zime se bo razrasla v veliko rastlino. Naslednjo pomlad bo pognala številne bele rože. Te moramo povsem porezati in tako preprečiti razvoj semena, saj bi to pomenilo konec razvoja rastline. S tem, da preprečujemo razvoj semena, zagotavljamo temu brokoliju značaj trajnice, vsaj do pet let ali celo dlje, odvisno od rastišča.

SAJENJE IN GOJENJE

Brokoli lahko sejemo celo že februarja (z ustrezno zaščito) in marca, rože pa režemo v maju in juniju. Večina sort požene nova stebla, potem ko smo odrezali rožo na glavnem steblu. Tako lahko za dva meseca podaljšamo obdobje obiranja. V suhem in vročem vremenu ne smemo pozabiti na redno zalivanje, kar bo rastlinam omogočilo rast in razvoj stranskih stebel.
Zimske sorte brokolija po navadi sejemo aprila. Kdor ima zelo rodovitno prst in zaščiteno lego vrta, lahko poskusi znova sejati avgusta. S preizkušanjem različnih obdobij setve, od najzgodnejših do poznih, in kombiniranjem treh tipov brokolija si bomo zagotovili svež brokoli čez vse leto. Sejemo ga v brazde, centimeter globoko in v razmiku 30 centimetrov. Sejance razredčimo, še preden jih posadimo na stalen prostor. Lahko ga sejemo tudi v jamice, 20 centimetrov vsaksebi, po dva do tri semena. Pozneje pustimo rasti le največje sadike. Pri presajanju naj bo končna medsebojna razdajala 60 centimetrov.