Kantavtorica

Manca ni bila gola, a se je razgalila

Vito Tofaj
15. 5. 2019, 20.30
Posodobljeno: 15. 5. 2019, 20.58
Deli članek:

Čnčin. Da, v istoimenskem lokalu, ki sicer že pridobiva naziv »kultni«, so nazdravljali. Marsičemu. Za marsikaj! A prav gotovo najbolj Mančinemu albumu.

vito tofaj
Manca Berlec med predstavitvijo plošče Gola v Činčin-u.

In so imeli za kaj! Zgoščenka mlade kantavtorice Mance Berlec je ena najboljših, kar so jih slovenski glasbeniki v zadnjem obdobju poslali »v svet«. In je »razsvetlila« police vseh, verjetno tudi vaših najljubših prodajalcev plošč.

Če niste eni tistih, ki raje vse »pretočijo« s spleta, se bo gotovo znašla na vaši polici. »Kakšno pretakanje s spleta neki!« se je skoraj razjezil znani poznavalec glasbe: »Upam, da bo zgoščenka Gola kmalu zapisana še na vinilu … ker LP-plošča ponuja največ, kar posneta glasba lahko.« Se strinjamo: vemo iz lastne, 50-letne izkušnje ...

vito tofaj
Manca se z glasbo ukvarja dolgo.

Mančina izkušnja

Kakorkoli, po izkušnji, ki jo je na koncertu poslušalcem ponudila glasbenica Manca Berlec, so se morda navzoči (očitno je bilo, da uživajo) »potopili« v Mančin svet, v njeno izkušnjo. Čeprav ta sicer ni edinstvena (privlačijo jo pripadnice istega spola), jo je znala prečarati v čudovite pesmi. Z ljubeznijo. In pogumom, ki ga premore v izobilju; veliko ga je potrebnega, da se razgališ – kar je Manca s ploščo storila dobesedno. In morda komu pomagala, da se bo lažje »razgalil«. Manca se z glasbo ukvarja dolgo. Javnosti se je predstavila v TV-oddaji Slovenija ima talent, kjer je Branko Čakarmiš ob njenem nastopu pritisnil na zlati gumb in jo tako poslal v polfinale. A se, nasprotno mnenju mnogih, njena pot do uspeha ni začela tam. Bila je le stopnička na začrtani poti … in pot je začrtana dobro. Je »multiinstrumentalistka«, nekaj časa je nastopala s skupino, a se je najbolje počutila, ko je ustvarjala samostojno in se znašla v kantavtorstvu. »Tistem nežnem,« je pojasnila Manca. Kot je sama. Pesem Sama je sicer njena prva uspešnica, uvrščena med 11 najboljših, največkrat predvajanih pesmi minulega leta.  

vito tofaj
Manca Berlec predstavitev plošče Gola v Činčin-u

Sodelovanje

Pevka sodeluje z agencijo Event24, ki odlično organizira dogodke (Aktualov dan žena!), »pod okriljem« pa ima Natalijo Verboten, Marka Zebro in tudi Manco Berlec, ki je sicer izdala ploščo pri Menart Records.