Škodljivci

Naravni domači pripravki za zatiranje uši in marsikaj drugega

Zoran Franc
29. 4. 2019, 21.10
Deli članek:

Na vrtu nas vsako leto poleg bujne rasti semen in sadik presenetijo in obiščejo škodljivci. Te lahko odstranite že z naravnimi pripravki, jih poznate?

Dreamstime
Z naravnimi škropivi lahko uspešno zatremo listne uši, gosenice, škodljive muhe pa tudi polže.

Če tudi vi prisegate na naravne pripravke, vam je ta članek pisan na kožo. Večino sredstev proti škodljivcem lahko pripravite kar iz rastlin, ki jih boste našli na domačem vrtu, učinkovita pa bodo prav tako kot tista iz trgovine. Med najpogostejšimi škodljivci so listne uši. Te so sicer pogosto »specializirane« zgolj za določeno rastlinsko vrsto, se pa najdejo tudi takšne, ki so povsod. Vsakoletna nadloga so tudi polži, bramorji, voluharji, gosenice, koloradski hrošč …

Naravni pripravki

Naravne pripravke proti škodljivcem izdelujemo iz svežih rastlin, ki jih trgamo sproti, lahko pa tudi iz posušenih. Podobne pripravke lahko sicer kupimo, a le zakaj bi jih, če jih lahko pripravimo sami. Za zatiranje je škodljivcev so denimo uporabni praprot, kopriva, mleko, paradižnik, pelin, korenje in rabarbara. Ste vedeli vse to?

Priprava

Iz ustreznih rastlin praviloma pripravljamo čaje, prevretke ali brozge. Čaje pripravljamo iz svežih ali posušenih rastlin, in sicer jih prelijemo s kropom ter pustimo nekaj časa. Nato uporabimo ohlajen čaj. Z namakanjem v hladni vodi 24 ur in občasnim kuhanjem pa dobimo brozgo, ki jo zmeraj uporabljamo ustrezno razredčeno. Pomembno je, da pri pripravi rastlinskih pripravkov ne uporabljamo kovinskih posod, tako namreč preprečimo neželene kemijske reakcije. Uporabljamo raje steklene ali plastične posode.

Mleko

Mleko je odlično sredstvo za zatiranje listnih uši, ki se pojavijo tako na začimbnicah kot na sobnih rastlinah in nekaterih vrstah zunanjih rastlin. Nekaj mleka zlijte v pršilko in z njim popršite rastlino. Postopek ponavljajte vsaj pet dni.

Praprot

Uporabni sta praprot glistovnica in orlova praprot, tako sveži kot suhi. Pripravimo prevretek iz pol kilograma suhe praproti; namočimo jo v deset litrov vode in zavremo. Ko poidejo pene, odcedimo in spravimo v steklenice. Uporabljamo razredčeno v razmerju 1:10.

Kopriva

Koprivo uporabljamo zoper uši, in sicer čaj, prevretek ali brozgo. Za čaj ali brozgo potrebujemo 150 gramov suhih kopriv ali kilogram svežih, ki jih prelijemo z deset litri  kropa ali namočimo za 24 ur.

Paradižnik

Dve pesti listov paradižnika namočimo v vodo ter škropimo proti gosenicam in bolhačem vsak drugi dan.

Korenje

Eterična olja v korenjevih listih bodo pregnala čebulno muho. Petdeset gramov listov prelijemo z litrom vroče vode, pokrijemo in pustimo, da se ohladi.

Rabarbara

Z namočenimi listi rabarbare lahko zatiramo listne uši in druge škodljivce. Kilogram listov namočimo v pet litrov vode in počakamo do konca vrenja. Mešanico kuhamo še deset minut, ohladimo ter uporabimo proti ušem, gosenicam in škodljivim muham na čebuli, poru in korenju.

Pelin

Uporabljamo ga pripravljenega v čaju ali brozgi, in sicer proti pršicam in listnim ušem.

Koprivo uporabljamo zoper uši

Uporabljamo čaj, prevretek ali brozgo. Za čaj ali brozgo potrebujemo 150 g suhih kopriv ali kilogram svežih, ki jih prelijemo z 10 litrov kropa ali namočimo za 24 ur.