RAZKOŠNA MIZA

Naj v vaši kuhinji zadiši po tradicionalnih velikonočnih jedeh

Zoran Franc
20. 4. 2019, 21.20
Deli članek:

Ob klasičnih velikonočnih jedeh, med katere spadajo šunka, hren, pirhi in potica, se prileže tudi kaj drugačnega, a nič manj okusnega in izvirnega. Razkrivamo vam okusne recepte, s katerimi boste navdušili domače in goste.

Profimedia
Pinca

Furlanska gubana

Furlanska sladica, ki spominja na potico

Sestavine za testo: 600 g moke, 250 ml mleka, 100 g sladkorja, 30 g kvasa, 1 jajce, 2 rumenjaka, 150 g masla, pol žličke soli, naribana lupinica limone

Sestavine za nadev: 50 g masla, 200 g rozin, 50 ml ruma, 100 g mandljev, 100 g orehov, 100 g lešnikov, 50 g pinjol, 1 jajce, 80 g naribane jedilne čokolade, 1 žlička cimeta, naribana lupinica pomaranče, 120 g piškotnih drobtin, 100 g sladkorja

Priprava: iz enega decilitra mlačnega mleka, kvasa, ene žličke sladkorja in žličke moke pripravimo kvasec. Pustimo, da vzhaja vsaj 10 minut. Medtem preostalo mleko zmešamo z jajcem in rumenjaki, stopljenim maslom, naribano lupinico in sladkorjem. V skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico in po robovih posolimo. V jamico zlijemo kvasec, prilijemo mešanico mleka, jajc in ostalih sestavin ter gnetemo, da dobimo voljno testo. Testo nato oblikujemo v kepo in vzhajamo dobro uro. V tem času pripravimo nadev. Oreščke in pinjole popražimo v suhi ponvi, nato pa jih skupaj z rozinami sesekljamo. Sestavine pomešamo z jajcem, sladkorjem, čokolado, piškotnimi drobtinami, začimbami in pomarančno lupino. Ko je testo vzhajalo, ga položimo na pomokan prt in razvaljamo za prst debelo v pravokotno obliko. Premažemo ga z maslom in nanj enakomerno namažemo nadev. Testo s pomočjo prta zvijemo in položimo v namaščen okrogel pekač. Pustimo vzhajati na toplem še kakšno uro. Premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj 50 minut.  

Velikonočni piškoti

Sestavine: 280 g masla, 120 g sladkorja, 2 rumenjaka, 400 g gladke moke, 1 žlička cimeta, 4 žice mleka, 2 žlici limoninega soka, 250 g sladkorja v prahu, 2 žlici hladne vode, barva za živila, modelčki zajčkov, piščančkov in rož

Priprava: v skledi penasto umešamo stopljeno maslo in sladkor. Ko postane kremasto, umešamo beljake, nato zmesi dodamo moko in cimet. Pomešamo le toliko, da se moka poveže z ostalimi sestavinami, nato pa med mešanjem prilijemo toliko mleka, da se testo zmehča. Oblikujemo ga v kepo in razvaljamo na pol centimetra debeline. Iz razvaljanega testa izrežemo piškote, ki jih polagamo na pekač, ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko. Piškote pečemo 15 minut v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj. Ohlajene piškote premažemo z glazuro, ki smo jo pripravili z limoninim sokom, sladkorjem v prahu, barvilom in toliko vode, da smo dobili gosto sladkorno zmes. Po želji okrasimo.

Pehtranova potica

Sestavine za testo: 20 g kvasa, 4 žlice mlačnega mleka, 500 g moke, pol žličke soli, 50 g sladkorja, 60 g masla, 1 žlička limonine lupinice, 1 žlica ruma, 2,5 dl mlačnega mleka, 2 rumenjaka

Sestavine za nadev: 100 g masla, 100 g drobtin, 100 g sladkorja, 3 jajca, 2 dl kisle smetane, 1 velik šopek pehtrana

Priprava: najprej pripravimo kvasec iz 20 gramov kvasa, štirih žlic mlačnega mleka, ene žlice sladkorja in ene žlice moke. Nato ga ugnetemo v testo. Postopek je enak kot pri furlanski gubani. V času vzhajanja pripravimo nadev. V ponvi razpustimo maslo in na hitro prepražimo drobtine. Odstavimo in ohladimo. Ločimo rumenjake in beljake ter iz beljakov stepemo čvrst sneg. V skledo z rumenjaki vmešamo drobtine, sladkor, smetano in nato previdno beljakov sneg. Testo na pomokanem prtu razvaljamo na debelino dveh milimetrov. Namažemo z nadevom in posujemo s sesekljanim pehtranom. Testo nato s prtom zvijemo čim bolj na tesno, preložimo v pekač in pustimo vzhajati še 20 minut. Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 200 stopinj. Po 15 minutah temperaturo znižamo na 180 stopinj in pečemo še eno uro.

Kokosova potica

Sestavine za testo: 600 g moke, 50 g grenkega kakava, 50 g kvasa, 100 g sladkorja, 100 g masla, 3 rumenjaki, 2 dl mleka, 1 ščepec soli
Sestavine za nadev: 0,5 l sladke smetane, 400 g kokosove moke, 150 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 3 jajca, 3 beljaki

Priprava: kakav umešamo med moko, maslo, sladkor in rumenjake raztopimo v toplem mleku. Nekaj mleka prihranimo in v njem pripravimo kvasec. V skledo stresemo moko, na sredini naredimo jamico, okoli posujemo sol. V jamico zlijemo kvasec in začnemo gnesti. Sproti dodajamo ostale sestavine in gnetemo, dokler testo ni voljno in gladko. Vzhajamo do dvojne velikosti. V tem času pripravimo nadev. Smetano zavremo, dodamo sladkor, vaniljev sladkor in kokosovo moko. Dobro premešamo in odstavimo. Ohlajeni mešanici dodamo tri rumenjake in čvrst sneg iz šestih beljakov. Vzhajano testo razvaljamo na dva milimetra debeline in namažemo z nadevom ter zvijemo v potico. Pečemo na 180 stopinjah dobro uro.  

Pinca

Sestavine: 500 g moke, 30 g kvasa, 4 žlice sladkorja, 1 ščepec soli, 100 g masla, 2,5 dl toplega mleka, 4 rumenjaki, 2 žlici ruma, 1 zavojček vaniljevega sladkorja, drobno naribana lupinica pomaranče, 1 žlica limoninega soka, 1 jajce

Priprava: v večjo posodo stresemo moko in na sredini naredimo jamico ter pripravimo kvasec. Pustimo vzhajati, v tem času penasto umešamo rumenjake in preostali sladkor. Dodamo vaniljev sladkor, pomarančno lupinico, limonin sok, stopljeno maslo in rum. Dobro premešamo. Zmes dodamo v skledo z moko in kvascem ter gnetemo in sproti dolivamo toplo mleko. Ko smo porabili in vmešali vse sestavine ter testo dobro pregnetli, pustimo vzhajati dobro uro. Vzhajano testo še enkrat hitro pregnetemo in razdelimo na tri dele. Oblikujemo v hlebčke in naložimo v pekač. Pri tem pazimo, da so dovolj narazen, da se med peko ne bodo stikali. Vzhajamo še 20 minut, premažemo z razžvrkljanim jajcem, nato pa pečemo na 180 stopinjah 30 minut.

Šunka v testu

Sestavine: 1 kg prekajene šunke, 60 g gorčice, 400 g moke, 20 g kvasa, 3 žlice mleka, 1 žlička sladkorja, pol žličke soli, 50 g masla, 3 dl mlačnega mleka, 1 jajce

Priprava: šunko po potrebi predhodno skuhamo. Kvas nadrobimo v skledo, dodamo eno žličko sladkorja, dve žlici mlačnega mleka in eno žličko moke. Premešamo in pustimo vzhajati 10 minut. V tem času presejemo moko, na sredini naredimo jamico, v katero vlijemo kvasec, robove potresemo s soljo. V lončku z mlekom stopimo maslo in nato zlijemo po moki. Zamesimo testo, da postane gladko in voljno ter se ne oprijema več rok. Dvakrat vzhajamo. Prvič dobro uro, potem pregnetemo in vzhajamo še 20 minut. Vzhajano testo razvaljamo na dva centimetra debelo, na sredino položimo šunko, jo premažemo z gorčico in ovijemo s testom. Nato jo položimo v pekač, premažemo z razžvrkljanim jajcem in na sredini naredimo luknjico, iz katere bo med peko uhajala para. Šunko pečemo v ogreti pečici dobro uro. Po 20 minutah peke jo pokrijemo s papirjem za peko, da se testo ne bo preveč zapeklo. Papir odstranimo nekaj minut pred koncem.