Zanimivosti

»Ženejo me spremembe v življenju posameznikov«

Zoran Franc
19. 4. 2019, 09.00
Posodobljeno: 19. 4. 2019, 13.32
Deli članek:

Danes ob 14. uri se bo v Grosuplju v Fitnes centru Optimum odvil dobrodelni kolesarski maraton, za otroke iz društva Vesele nogice. Pridite tudi vi.

Arhiv
Eduard Žalar

Spomnimo, Eduard se bo 23. maja odpravil na EDspedicijo, izziv, v katerem bo v 24 urah opravil tri različne športno-rekreativne podvige. A do takrat je še dober mesec, v tem času pa ima Eduard v rokavu še nekaj podvigov. A kot pravi, mu to ne predstavlja dodatnega napora. »Največji napor zahteva usklajevanje snemanj videoepizod s samimi treningi in ostalo organizacijsko logistiko. Ker gre za projekt z dobrim namenom, sem s svojo malo ekipo obsojen na ogromno del;, če pomislim, je to kar 80 odstotkov vsega,« razlaga Eduard. V pogovoru pove, da je pred nekaj tedni snemal epizodo o tekaškem zidu in tako na stadionu tekel sprinte ter hkrati snemal govore, kar pomeni, da je istočasno visokointenzivno treniral in snemal prispevek.

Vmes izgubil celo zavest

Zatem se je odpeljal v Padovo, v Y-40, na trening globinskih potopov, kar je s fiziološkega vidika izjemno naporno. Zaradi prevelikega napora je izgubil zavest, ko je prišel na površino. In kaj potem? »Nič, po zaključenem treningu potopov sem se z ekipo vrnil v Slovenijo, v Grosuplje, kjer me je čakal še trening za skupino strank. Tovrstne situacije se iz dneva v dan nabirajo, stres se akumulira, tu so potem še vsakodnevne obveznosti, služba, posel ... Nekje tekom dneva sem se sesedel ... jokal kot dež. In nato sem šel dalje,« opisuje.

Za dosego cilja teče tudi kri

Ko se je odpravljal na drugi potop, je bil nekoliko načetega zdravja, posledica pa je bila zmanjšana zmožnost izenačevanja pritiska na globini. V določenem trenutku je preveč na silo izenačil pritisk, in ko je drsel v globino, je na približno 24 metrih globine zaznal nenavaden občutek v sinusih. Potop je prekinil, in ko se je vrnil na površje, se je ulila kri. »Počena žilica, nekaj neprijetnega počutja, vendar nič skrb vzbujajočega oziroma nevarnega. Za kvalitetne potope moraš biti stoodstotno zdrav, brez kančka prehlada,« zatrjuje.

Kaj ga žene naprej?

»Naprej me ženejo rezultati. Kakšni rezultati, če to ni tekmovanje? V tem primeru so ti rezultati spremembe v življenjih posameznikov, ki jih vidiš, slišiš ... Z EDspedicijo želim navdihniti ljudi, da postanejo aktivni. Da si zadajo izziv, ki jih bo mentalno gnal, da ga bodo uresničili,« z zagnanostjo pripoveduje Eduard. Zanj je navdih EDspedicija, ki jo mnogi označujejo za ekstremni podvig, a sam tega nikakor ne dojema tako. »Je na nivoju in mi predstavlja izziv ter daje mentalni naboj, sprejeti ga. In to je univerzalno pravilo. Zadnjič sem prejel sporočilo neznane gospe, da se je odločila, da bo od 'danes' vsak dan hodila na Orle. Prejel sem pohvalo, da je projekt navdihujoč in poučen. Ko to slišiš, občutiš, vidiš, da dosegaš namen. In ker delam nekaj, v kar verjamem, je doseganje namena največje možno poplačilo, motivacija in nagrada. Kdo si ne bi želel še in iti naprej?«

Za otroke lahko darujete tudi vi, prek SMS-sporočila na 1919, s ključno besedo KROG5.