Liridi

Ne zamudite prvega letošnjega meteorskega dežja

B.K.
19. 4. 2019, 10.06
Posodobljeno: 19. 4. 2019, 10.07
Deli članek:

Liridi že padajo, največ pa jih bo v noči iz ponedeljka na torek.

Profimedia
Liridi fotografirani iz vrha Hatu v Himalaji.

Meteorji Liridi na Zemljo padajo vsako pomlad, med 15. in 25. aprilom. Letos bodo najbolj množični v noči iz ponedeljka, 22. aprila na torek, 23. aprila. Strokovnjaki priporočajo, da jih opazujete v zgodnjih torkovih urah.

Radiant Liridov – točka na nebu iz katere navidezno izvirajo meteorji – leži v ozvezdju Lire, katerega najsvetlejša zvezda je Vega, ki je od nas oddaljena 25 svetlobnih let. Njihovo starševsko telo je komet Thatcher. Da bi opazovali Liride, vam ni potrebno najti Vege, vsekakor pa pomaga, saj navidezno izvirajo iz njene bližine.

Wikipedia
Ozvezdje Lira (levo), z najsvetlejšo zvezdo Vega. Radiant Liridov je na desni strani ozvezdja.

Pred deseto zvečer jih najverjetneje ne boste opazili, najbolj vidni pa bi naj bili v zelo zgodnjih jutranjih urah torka, opazite pa jih lahko vse do zore. Letos bo pogled sicer motila svetla luna, a če se postavite v njeno senco in oči privadite temi, jih boste lahko vseeno opazili.

Okoli četrtina Liridov za sabo pušča dolgotrajne sledi, ki žarijo še nekaj sekund po tem, ko meteor izgori v Zemljini atmosferi.

Na noč brez lunine svetlobe bi jih lahko opazili tudi med 20 in 30 na uro. Letos najbrž vidnih ne bo toliko, a če boste vztrajni, vam lahko tu in tam kakšen polepša noč.

Profimedia
Meteor

Opazovalci so v preteklosti večkrat poročali o množici vidnih Liridov. leta 1982 so jih okoli 100 na uro opazili v Severni Ameriki, leta 1945 na Japonskem in leta 1922 v Grčiji.

Liridi so sicer eden izmed najstarejših opaženih meteorskih rojev v človeški zgodovini. Prvi so jih dokumentirali stari Kitajci, ki o njih pišejo že v sedmem stoletju pred našim šretjem.