Pod drobnogledom

Kako nevarne so barve za pirhe?

Z.F.
17. 4. 2019, 20.45
Deli članek:

Velika noč ima pač svoj čar in k temu nedvomno pripomorejo pisani pirhi. Marsikdo pri barvanju teh prisega na naravne barve, spet drugi radi posežejo po umetnih barvilih. Preverili smo ponudbo in cene.

Dreamstime
Kljub načeloma nenevarnim dodatkom so umetna barvila še zmeraj pereč problem.

Kakšne barve boste letos izbrali za okrasitev pirhov? Če še ne veste in ali pa še niste razmišljali o tem, čeprav so velikonočni prazniki že skorajda pred vrati, je tu nekaj zanimivosti o cenah in sestavinah mešanic za barvanje pirhov.

Klasika ostaja

Že vsaj 25 let so na trgovinskih policah na voljo barve za pirhe; tisti zavojčki z znano podobo  zajca, ki, držeč slikarsko paleto, barva velikonočne pirhe. Vse skupaj je odeto v bele cvetove na modri podlagi, na desnem robu vrečke pa je krogec, ki označuje barvo v njej. Klasika ostaja in klasika nas vrača nazaj, v otroštvo, ter daje občutek, da se ni nič spremenilo … Barve Berčon, ki jih izdelujemo v Sloveniji, vsujemo v vročo vodo, pomešamo in nato v tej mešanici barvamo jajca. Barva je sestavljena iz dekstrina, ki nastaja iz škroba pri segrevanju ali pod vplivom encimov, dekstroze, ki je enostaven ogljikov hidrat, kisline E 330, kar je pravzaprav citronska kislina, in barvil E131 – patentno modro. Barva je v Avstraliji, ZDA in na Norveškem prepovedana. Lahko povzroča alergijske reakcije, kot so srbečica, slabost, hipotenzija. Vsebuje še E 132 – indigotin, ki je na Norveškem prepovedan in verjetno karcinogen, E 133, ki je bil včasih prepovedan v večini evropskih držav, in E 122, ki povzroča reakcije pri astmatikih in alergikih. Kljub naravnim sestavinam na začetku, kot sta dekstrin in dekstroza, je konec vodil k precej nezdravim oziroma strupenim posledicam, ki jih povzročajo barvila. Za zavojček boste odšteli 0,39 evra.

Barva s školjčnim leskom

Arhiv
Barva za pirhe s školjčnim leskom.

Med novejšimi različicami barv boste našli tudi barvo za pirhe s školjčnim leskom, ki jo proizvaja bolgarsko podjetje MET MA in jo lahko uporabite za barvanje do 50 pirhov. V kartonasti embalaži so barve različnih odtenkov, vse od rumene, oranžne in rdeče do modre in vijoličaste. Barvo segrejete, nato pa jo skozi ustje tube nanašate neposredno na jajce. Sestavljena je iz glicerina, želatine in tartrazina, ki je na Norveškem in v Avstriji prepovedan in lahko povzroči astmatični napad ali koprivnico, umetnih barvil, kot jih najdemo pri prvem pregledu, titanovega oksida, ki mu koristi oziroma škodljivih učinkov na zdravje človeka še niso pripisali, srebra, citronske kisline, kalijevega sorbata, dovoljenega konzervansa in natrijevega benzoata, ki ga najdemo tudi v gaziranih pijačah. Zraven pa boste dobili še zlate oziroma srebrne lističe, ki bodo poskrbeli za »čudovit« sijaj. Za zavojček boste odšteli 1,99 evra.

Barvne velikonočne kapsule

Arhiv
Kapsule za pirhe.

Na voljo so vam tudi barvne velikonočne kapsule, ki jih prodajajo pakirane kot pisane kapsule, ki so na prvi pogled videti kot zdravilo ali bombončki in bi kakemu otroku zaradi čudovitih barv gotovo lahko prišlo na misel, da bi jih pojedel. Tudi te proizvaja bolgarsko podjetje MET MA, sestava pa je skoraj identična kot pri barvah s školjčnim leskom. Res je, da cena precej nizka, a na to zagotovo vpliva tudi embalaža. Zanje boste odšteli 0,79 evra.