Med pripravi na Edspedicijo ima Eduard v načrtu dvakrat prekolesariti 200 kilometrov »v kosu«. Tako se mu je utrnila misel, da je Edspedicija v prvi vrsti namenjena navdihovanju ljudi za gibanje z nepozabnimi doživetji. »Nekateri v življenju nimajo sreče okusiti radosti gibanja, med njimi so tudi otroci. In naša humana obveza je, da to naredimo namesto njih – da jim pomagamo. In tako sem dobil idejo, da enega od dveh treningov, namenjenih nabiranju kilometrov, spremenim v dobrodelni 'indoor' kolesarski maraton. Na dobrodelno kolesarjenje torej vabljeni vsi, ki bi želeli voziti kolo z dobrim namenom in prispevati za pomoč otrokom s posebnimi potrebami društva Vesele nogice. Dobrodelni kolesarski maraton bom organiziral 20. aprila v fitnes centru Optimum v Grosupljem.«

Pomembni sta dobra fizična in psihična pripravljenost

Eduard je poudaril, da za tak podvig ni pomembna le dobra fizična pripravljenost, temveč predvsem močna psiha. A tudi obratno ne deluje. Na kombinacijo telesne pripravljenosti in psihične stabilnosti glede namreč s treh stališč. Najprej s stališča treninga in psihe, ki delujeta premo sorazmerno. Boljša ko je telesna pripravljenost, boljša je psihična stabilnost, saj se na tak način zmanjšuje strahove pred neuspehom zaradi telesne nepripravljenosti. Drugo je stališče izkušenj. »Več ko je izkušenj in poznavanja sebe v podobnih situacijah iz preteklosti, večja je lahko samozavest. Tako imaš zaledje znanja, ki ga črpaš, iz pretekle prakse. Če si bil v preteklosti deležen kakšnega neuspelega podviga oziroma kolapsa, toliko bolje, si se naučil toliko več. In tretje, če se morda zgodi, da podvig ne uspe (kar se lahko zgodi vedno in vsakomur), to ne sme predstavljati psihičnega bremena. Resnično zavedanje, da odstop ni poraz, ampak nezmožnost dokončne izvedbe, prinaša še dodatno psihično moč, ker se razbremeniš pritiska in si lahko tako resnično osredotočen na namen projekta ter izvedbo, da uspe. Namen pa je s projektom navdihniti druge za gibanje,« je poudaril Eduard.

Projekt zahteva drugačno strukturo treningov

Ker gre za projekt, namenjen ljudem, je z njim precej dela. Eduardu treningi ne predstavljajo dodatnega dela v primerjavi s preteklimi navadami aktivnega življenja. Določene treninge je moral celo omejiti, spremeniti njihovo strukturo in jih prilagoditi končnemu namenu, kjer bo končna potrebna kondicija predstavljala kar zanimiv skupek karakteristik. Zadnje vikende bo namenjal prilagoditvi na potope v mrzli vodi, v kombinaciji z vožnjo s kolesom in hribovskimi vzponi. Z manjšimi obsegi, a višjo intenzivnostjo.