HITRO OPRAVILO

Žaluzije očistite s staro nogavico

Zoran Franc
15. 4. 2019, 21.34
Posodobljeno: 15. 4. 2019, 21.34
Deli članek:

Tudi vi odlašate s čiščenjem žaluzij? Tega opravila nihče ne opravlja posebno rad, a z nekaj triki lahko tudi to delo hitro opravite.

Dreamstime
Lesene žaluzije očistite s sprejem za čiščenje prahu.

Žaluzije uspešno preprečijo radovedne poglede, premočno popoldansko sonce in nam omogočijo nekaj trenutkov več teme, da lahko zjutraj dlje poležimo. Vsekakor imajo pester nabor dobrih lastnosti, a žal je tako, da tudi pri njih najdemo nekaj slabih. Med njimi je čiščenje, ki je neprijetno, zamudno in dolgočasno. Preizkusite naslednje trike in pohitrite čiščenje.

POSESAJTE PRAH

Strokovnjaki svetujejo, da žaluzije čistite vsaj enkrat na mesec, saj boste tako preprečili, da bi se umazanija na njih sprijela. Najlažje se boste tega opravila lotili s pomočjo krpe iz mikrovlaken. Zaprite žaluzije najprej na eno stran in jih s suho krpo nežno obrišite, nato postopek ponovite na drugi strani žaluzij. Če ste uspešno odstranili prah in na žaluzijah ni drugih madežev ali nečistoč, delčke prahu, ki so se obdržali ob vrvicah, posesajte. Pri tem si pomagajte s finim nastavkom ali metlico.

Žaluzije iz lesa boste najhitreje očistili s sprejem za negovanje lesa, krpo za prah ali staro nogavico. Pri tem ne pozabite zavarovati stekla.

BOMBAŽNA NOGAVICA

Žaluzije, ki že dlje časa niso bile očiščene oziroma potrebujejo nekaj več pozornosti, boste očistili na naslednji način. Pripravite posodo s toplo vodo, v katero dodate nekaj kapljic razmaščevalca in kisa. Vzemite čisto bombažno nogavico, jo pomočite v mešanico, dobro ožemite ter nadenite na roko. Nato primite lamelo z roko, na kateri imate nogavico, z zgornje in s spodnje strani ter očistite.

REŠITEV IZ KUHINJE

Pri čiščenju si lahko pomagate tudi s prijemalko, ki spominja na večjo pinceto in jo po navadi uporabljamo za obračanje mesa ali zelenjave na žaru. Na njeno notranjo stran položite kuhinjsko krpo tako, da bosta prekrita oba kraka. Čistiti začnite pri spodnji lameli. S prijemalko primite tako, da bo lamela med obema s krpo pokritima krakoma. Nato prijemalko stisnite ter zapeljite od začetka do konca lamele.