Zanimivosti

Najprej predpriprave, šele nato pleskanje

Zoran Franc
11. 4. 2019, 21.00
Deli članek:

Pomlad prinaša daljše dneve in želje, ki kličejo po spremembi doma. Med temi je tudi beljenje, ki je lahko zelo zabavno ali pa zelo nadležno hišno opravilo.

Dreamstime
Beljenje praviloma ni zahtevno opravilo.

Beljenje praviloma ni zahtevno opravilo, in če so stene in stropi redno vzdrževani, se lahko tega podviga loti skoraj vsak. A še preden začnete, je treba postoriti precej drugih pomembnih reči, sicer se bo hitro izkazalo, da gre za Sizifovo delo.

Čiščenje

Že res, da se lotevate pleskanja sten, in ne čiščenja stanovanja, a žal je tako, da gresta ti dve opravili z roko v roki. S stropa počistite pajčevine, stene obrišite z mehko krpo ali mehko metlo in tako odstranite prah in druge nečistoče, ki so se nabrale čez leto. Dobro očistite tudi okrasne letve na parketu, saj lahko sicer droben prah povzroči precej nečistoč na steni.

Zaščita

Potem ko so stene očiščene prahu in pajčevine, s sten odstranite slike, fotografije in druge okrasne predmete. Od sten umaknite pohištvo, saj jih boste le tako lahko hitro, v celoti in preprosto prebarvali. Po navadi se za pohištvom nabere kup prahu in pajčevine, zato te predele posesajte. Nato z izolirnim trakom oblepite vtičnice, stikala in okrasne letve. S papirjem zaščitite pohištvo, preproge, stole in sedežno garnituro ter tla.

Dreamstime
Pohištvo je treba zaščititi.

Kitanje in brušenje

Če se pleskanja lotevate prvič, namenite nekaj pozornosti tudi opremi ali orodju, ki ga boste potrebovali. Pred pleskanjem preverite stene in robove. Če so v steni razpoke, luknjice ali druge nepravilnosti, bosta potrebni kitanje in brušenje. Razpoke v steni pred pleskanjem dobro zakrpajte. Popravite tudi okrušene vogale in grda mesta, ki so nastala zaradi vrtanja ali zabijanja. Ko ste napake zakitali, sledi čas sušenja. Praviloma se stenski kit suši od štiri do osem ur, zato ne hitite. Suh kit nato previdno pobrusite z brusilnim papirjem in izravnajte stene ter jih ponovno očistite prahu, ki se je med brušenjem nabral na vogalih.

Pleskanje

Šele zdaj pride na vrsto pleskanje. Če niste še nikoli pleskali, le nekaj osnovnih napotkov, brez katerih ne bo šlo. Pri pleskanju potrebujete čopič, majhen in velik valjček, odcejalno mrežico, barvo, vedro za pripravo barve in palico za mešanje. Najprej s čopičem pobarvajte težko dostopna mesta (robovi, predeli okoli vtičnic in stikal), pomagajte si z majhnim valjčkom, šele nato barvajte celotno površino.

Najprej strop, potem stene

Pri pleskanju zmeraj upoštevajte to pravilo, saj se kakšna kapljica barve še kako rada znajte tam, kjer je ne želimo.