Zanimivosti

Dieta po italijansko za ljubitelje pice

Tea Dečman
14. 4. 2019, 11.00
Deli članek:

Z vseh strani smo bombardirani z dietami, ki z jedilnika črtajo kruh, testenine in krompir, da o pici ne govorimo.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Manipulacija z ogljikovimi hidrati – tako se pravi skrbnemu načrtovanju časa, ko je uživanje pice dovoljeno. Kakor poudarja izumitelj te diete, dr. Zecharia Madar, si moramo zapomniti le, da jemo čez dan pretežno beljakovine, zvečer pa je dovoljen kos katerekoli pice, tudi tiste s sirom in suho salamo. In še ta presenetljiva vest: kadar se pice naveličamo, jo lahko brez slabe vesti nadomestimo z makaroni ali krompirjem. Skratka, z vso škrobnato hrano, ki je sicer črna ovca večine diet.

Ali z ogljikovimi hidrati za večerjo res lahko hujšamo?

Drži, da ne živimo več v jamah, vendar je naše telo enako kot pri prednikih prilagojeno uživanju hrane skozi ves dan. Naši predniki so neprimerno več migali, zato je bil to njihov instinkt preživetja, ki ga sodobni človek ne potrebuje. Hormoni lakote so torej najmočnejši zjutraj in najšibkejši zvečer in ponoči, vendar lahko naravni ciklus prelisičimo, tako da se malce postimo čez dan, zvečer pa pojemo več. Se pravi, če zasukamo naravni prehranski bioritem, postanejo sčasoma hormoni zoper lakoto močnejši čez dan in šibkejši ponoči. Apetit se podnevi zmanjša, tik preden zlezemo v posteljo, pa se poveča in takrat ga pač potešimo s tistim, kar imamo najraje. Če bomo sledili tem napotkom, bomo avtomatično izločili večje količine hormonov za uravnavanje lakote in izgorevanje maščob.

Zakaj je pica dobra izbira?

Presenečenje! Celo kitajski meniji z ogromno zelenjave imajo več kalorij kot kos oziroma osmina velike pice. Preprosto zato, ker jim kitajski kuharji v restavraciji dodajo veliko maščob, da so okusnejši. Povprečno kitajsko kosilo vsebuje 550 kalorij, pica pa le 400, in to z nekaj koščki salame ali hrenovke vred. Glejte le, da je ne boste pekli na olju. Sir na njej vsebuje dovolj maščobe, pa tudi kalcija in beljakovin, ki jih je nekaj tudi v salami, v paradižnikovi omaki pa najdete zakladnico antioksidantov, slaven je predvsem likopen, ki ščiti pred rakom.

Kalorije

Presenečenje! Celo kitajski meniji z ogromno zelenjave imajo (zaradi velike vsebnosti maščob) več kalorij kot kos oziroma osmina velike pice.

Hormoni lakote 

Ti so najmočnejši zjutraj in najšibkejši zvečer in ponoči, vendar lahko naravni ciklus prelisičimo, tako da se malce postimo čez dan, zvečer pa pojemo več.