Tehnologija

VIDEO: To je nova ruska 'leteča puška'

B.K.
1. 4. 2019, 13.05
Posodobljeno: 1. 4. 2019, 13.05
Deli članek:

Ne, to ni prvoaprilska šala.

Youtube
Vzleta in pristaja s pomočjo propelerjev, leti pa s pomočjo kril.

Rusko državno podjetje Almaz Antey, ki proizvaja zloglasni protiletalski sistem S-400, je patentiralo 'letečo šibrovko'. Gre za dron, ki je namenjen lovu na druge zrakoplove, od ostalih podobnih pa se razlikuje po oborožitvi.

Nekateri prototipi daljinsko vodenih zrakoplovov za lov na manjše drone uporabljajo mrežo, v Franciji pa za lov na potepuške drone uporabljajo kar zdresirane sokole.

Youtube
Na dron je nameščena šibrovka Vepr-12.

Rusi so se zadeve lotili na drugačen način. Razvili so zrakoplov, ki kakro dron vzleti s pomočjo propelerjev iz mesta, leti pa s pomočjo dolgih kril, zaradi česar je bolj vodljiv in natančen. Na sredini ima nameščeno potezno šibrovko, ki jo je razvijalec izbral zato, ker njeni izstrelki pokrijejo večjo površino od navadnega puškinega naboja. Nameščena avtomatska šibrovka Vepr-12 lahko nosi nabojnik z desetimi naboji.

Youtube
Lovilec dronov v akciji.

Zaenkrat zrakoplov še ni v prodaji, je pa že opravil testiranja. V podjetju trdijo, da je zelo uspešen, na njegov uspeh pa kaže tudi posnetek iz nedavnega testiranja, v katerem brez večjih težav z neba sestreli balon in daljinsko vodeno letalo.