Zanimivosti

Nad praske na oknih kar z zobno kremo

Zoran Franc
31. 3. 2019, 21.21
Deli članek:

Čeprav ne gre za težko opravilo, čiščenje oken velikokrat prinese slabo voljo zaradi grdih lis na steklu, ki ostanejo po čiščenju. Poznate trike zoper njih?

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Kaj narediti, ko se na pravkar očiščenih oknih pojavijo grde lise? Kako so bila lahko okna naših babic zmeraj tako čista in bleščeča? Kako so čistile? Priznati je treba, da v poplavi čistil težko izberemo tisto pravo, ki očisti madeže in steklu povrne sijaj, brez grdih lis. Pozabimo na čistila za steklo in uporabimo domače alternative.

Kis, detergent in topla voda

Še vedno najboljše čistilo za stekla je sestavljeno iz mešanice kisa, detergenta in tople vode. Ta kombinacija bo odstranila tako madeže kot umazanijo. A z detergentom ne pretiravajte, saj povzroča lise. Na pet litrov vode uporabite en deciliter kisa in le nekaj kapljic detergenta. Okna nato očistite z mehko krpo iz mikrovlaken ter do suhega obrišite z brisalcem za okna ali časopisnim papirjem. Pred tem ne pozabite očistiti pajčevine, polic, rolet in zunanjih žaluzij.

Praske na steklu in beli madeži

Grde praske po navadi nastanejo zaradi nepravilne uporabe čistilnih pripomočkov, beli madeži pa zaradi okoljskih dejavnikov in spojin, ki se naberejo predvsem na robovih. Tako na praske kot na bele madeže nanesite nekaj zobne kreme in jih spolirajte. Določene praske bodo izginile, o belih lisah pa ne bo ne duha ne sluha.

Najprej topla, nato hladna voda

Še en izjemno uporaben trik, ki mu boste za zmeraj hvaležni. Okna najprej očistite z mešanico tople vode, detergenta in kisa, s katero boste odstranili madeže in nečistoče. Nato pa okna splaknite s hladno vodo, ki bo poskrbela za sijaj.

Bombažna majica ali časopisni papir

Za dodaten sijaj oken boste poskrbeli z dobro oprano in posušeno bombažno majico, s katero zdrgnite stekla do visokega sijaja. Pazite le, da po istem mestu ne potujete prevečkrat, saj bodo sicer ostale drobne nitke. Enak učinek boste dosegli s časopisnim papirjem. Zmečkajte ga v kepo in po mokrem čiščenju z njim spolirajte okna. Papir bo odstranil tanek film, ki bo odbijal prah in umazanijo.

V kote z zobno ščetko

Kote, kamor so vpeti okenski okvirji, je težko očistiti. Zato si pomagajte z zobno ščetko ali vatiranimi palčkami in tako očistite tudi težko dostopne predele vaših oken.