Slovenski eksodus

Verjemite, tudi aligatorjem bodo padale njihove čeljusti

Andrej Miljković
25. 3. 2019, 17.00
Posodobljeno: 25. 3. 2019, 19.27
Deli članek:

Začelo se je in tudi najbolj pesimistične (oziroma, postavimo zadevo pravilno, najmanj skrajno optimistične) napovedi pravijo, da bo spremenil vse, kar smo kadarkoli vedeli o slovenskih navijačih, o potovanju katerihkoli navijačev s celine na celino in o ligi NBA.

Reuters
Dončić in Dragić se bosta udarila na parketu lige NBA.

Na pot so krenili prvi posamezniki in tudi prve organizirane skupine (vključno z našo) slovenskih športnih navdušencev, ki bodo poskušale v čim večji meri napolniti dvorano American Airlines Arena ob hitro bližajočem se obračunu Miami Heat in Dallas Mavericks oziroma, kakopak, Gorana Dragića in Luke Dončića. Tisti, ki so šli na pot že danes, pa bodo zlatega kapetana spremljali tudi na jutrišnjem floridskem derbiju proti Orlandu.

A.M.
Da bi moralo biti skupaj 1000 navijačev iz Slovenije, pravijo zelo zmerne, zelo stvarne napovedi.

Simbol Floride

»Ne zna odgrizniti, ne zna žvečiti, ne zna nič,« na Floridi povedo o svojih najstarejših, najbolj primitivnih, hkrati pa najbolj neusmiljenih prebivalcih. Če ste, bog ne daj, pomislili na kakšno manjšino, ki jih v Miamiju in drugih mestnih talilnih loncih sončne zvezne države kar mrgoli, vas je preveč zajela trumpovska mrzlica. Govora seveda ni o nekom, temveč o nečem, kar bi moralo mrgoleti v neskončnih močvirjih v notranjosti polotoka, a te prikupne pošasti vse prevečkrat odnese globoko v urbana središča. V kanale, ki prepredajo mnoga floridska mesta, v rokave rek, predvsem pa v neštete bazene, brez katerih v krajih z desetimi meseci nad 30 stopinjami Celzija seveda ni mogoče živeti. Službe, ki odstranjujejo aligatorje iz vseh mogočih osvežilnih površin, od džakuzijev do tekmovalnih olimpijskih bazenov, cvetijo, dela je vedno več kot dovolj, aligator pa je tudi zaradi tega izrazit simbol Floride in neločljiv del praktično vsega z njo povezanega. Usta tega plenilca so stara več deset milijonov let in so »pozabila« razviti marsikaj, kar novejšim živalskim vrstam močno olajša lov in prehranjevanje. Prepoznaven podolgovat gobec se lahko zanaša le na eno stvar – na neverjetno moč čeljusti. Ker ne zmore gristi, aligator trga kose s premiki telesa, brezhibni čeljustni zapahi pa so pri tem ključni. Ko torej za koga rečejo, da mu od začudenosti pade čeljust, to ne more veljati za to floridsko živalsko vrsto. No, pravzaprav ni veljalo še nikoli, veljalo pa bo v dneh, ki prihajajo. Vse tja do vrhunca v noči  na petek po slovenskem času bodo padale tudi čeljusti floridskih aligatorjev – bodite prepričani.

Čudoviti otrok modernih kanalov

Gre sicer za operacijo, o kateri nihče ne zna, ne more in, razumljivo, noče postreči s konkretnimi podatki, konkretnimi številkami. Oziroma tega ne stori nihče, ki je podpisan s konkretno, relevantno in pomembno funkcijo. Na Košarkarski zvezi Slovenije vedo povedati, da se kot vroče žemljice prodajajo priložnostne majice, v katere naj bi bili oblečeni vsi navijači s sončne strani Alp na še precej bolj sončnem zgodovinskem obračunu najboljših slovenskih košarkarjev. Če bi se na tribunah prečudovite dvorane v idilični marini poslovnega središča mesta Dona Johnsona (če ste mlajši, se opravičujemo za nerazumljiv stavek z neznanim imenom) skupno pojavilo 500 slovenskih navijačev, bi Američani izbuljili vse oči. In izbuljili bi jih tako, kot jih niso še nikoli. Obenem pa je to številka, ki vam jo jamčimo na lepe oči, z zaprtimi očmi, s popolno gotovostjo. S tako gotovostjo, da smo trdno prepričani, da bo tista prava številka občutno višja. Torej številke in prizore, pri katerih čeljusti padajo dobesedno, ne samo metaforično. Tudi pri aligatorjih.