Previdnost ni odveč

Koktajl čistil lahko povzroči eksplozijo

Z.F.
24. 3. 2019, 17.00
Posodobljeno: 24. 3. 2019, 17.01
Deli članek:

Čeprav čiščenje velja za eno izmed rutinskih opravil vsakega posameznika, gre lahko za izjemno nevarno opravilo. Nepravilna uporaba in mešanje trgovinskih čistil, polnih kemikalij, lahko povzročita resnejše zdravstven zaplete. Lahko pa pride tudi do gorenja, topljenja ali eksplozije.

Profimedia
V zamašene odtoke nikar ne zlivajte čistil za odtoke in kisa ter sode bikarbone, saj tvegate eksplozijo.

Določene kombinacije čistil, ki jih najdemo v svojem domu, so lahko tako nevarne, da lahko povzročijo gorenje, eksplozijo, resnejše opekline ali celo smrt. Zato pri čiščenju zmeraj uporabljajte zgolj eno čistilo, nikoli jih ne mešajte med seboj in pred uporabo preberite navodila.

AMONIJAK IN KLOR

Amonijak je pogosta sestavina sredstev za čiščenje stekla, najdemo pa ga pa tudi v čistilih za čiščenje pečice. Teh čistil nikoli ne mešajte s čistili, ki vsebujejo klor ali se uporabljajo za beljenje. Amonijak v kombinaciji s klorom tvori nevaren plin kloramin, ki izzove bolečine v prsih, povzroči pekoče oči in grlo. Lahko pa povzroči tudi pomanjkanje zraka v pljučih in zastoj srca.

ČISTILA ZA ODTOKE, SOL IN SODA BIKARBONA

Govorimo o še eni nevarni kombinaciji, s katero tvegate celo eksplozijo in resne poškodbe – tako sebe kot pohištva in odtokov. V čistilih za odmaševanje odtokov najdemo koktajl kemikalij, ki povzročajo tudi segrevanje in raztapljanje, vsekakor pa hlapenje. Zato med uporabo zapustite prostore. Če odtoki kljub uporabi čistila ne požirajo, kot bi morali, postopek ponovite z enakim čistilom, nikar pa v odtok takoj zatem ne zlivajte mešanice kisa in sode bikarbone, saj lahko povzročite eksplozijo, med katero lahko utrpite hujše poškodbe.

NEVARNE MEŠANICE Z BELILI

Tudi v tem primeru govorimo o izjemno nevarni kombinaciji. Če zmešamo kis in belilo, ustvarimo plin, ki je izjemno škodljiv za respiratorne organe, prav tako draži sluznico. Enako nevarna mešanica je sestavljena iz alkoholnega kisa in vodikovega peroksida. To kombinacijo mnogi uporabljajo za čiščenje kopalnic in za dezinfekcijo. A nikar, saj močno draži kožo, oči in dihalne poti. Prav tako ne spajajte medicinskega alkohola in belila, saj boste tvegali resne težave z dihanjem. Belilo uporabljajte raje samo zase, pri tem pa vedno uporabljajte zaščitne rokavice. Le tako boste obvarovali svoje zdravje.