DOBRA ALI SLABA IZBIRA?

Kaj vse je v žemlji, ki jo imaš za malico?

Zoran Franc
24. 3. 2019, 14.02
Deli članek:

Se morda žemlja, kajzerica ali štručka pogosto znajde na tvojem jedilniku? Za zajtrk, v sendviču ali kar tako za malico? Ali veš, da so med njimi razlike?

Dreamstime
Polnozrnati izdelki s semeni imajo praviloma več kalorij, a tudi več vlaknin, beljakovin in zdravih maščob.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pod drobnogled vzeli drobne pekovske izdelke – črne, bele, s semeni. Pekovskega peciva le iz moke, vode, kvasa in soli v trgovinah ni, so pa boljše in slabše alternative. Na ZPS poudarjajo, da le po videzu težko ločimo med kakovostnimi in manj kakovostnimi izdelki, nujno je branje sestavin.

Dreamstime
Tudi v predpečenih izdelkih za domačo peko je veliko aditivov.

Konzervansi, emulgatorji, maščobe

Polnozrnati izdelki s semeni imajo praviloma več kalorij, a tudi več vlaknin, beljakovin in zdravih maščob.

Osnovne sestavine za pripravo kruha so voda, moka, kvas in sol. A pri kruhu, ki ga lahko izberemo v nakupovalnih središčih, je zaradi tehnoloških lastnosti testu za kruh dodano še marsikaj ne glede na to, za kakšen tip kruha gre. Proizvajalci nam poskušajo zagotoviti daljšo obstojnost, ki jo potrošniki pričakujemo, z dodajanjem različnih maščob, konzervansov, emulgatorjev, stabilizatorjev in sredstev za obdelavo moke (encimi, sladna moka, askorbinska kislina).

Kdaj seznam sestavin ni obvezen?

»Razlike med sveže pečenim ali pakiranim kruhom skoraj ni. Čeprav bi predvidevali, da bo v sveže pečenih izdelki manj dodatkov, saj se načeloma prodajo še isti dan in ne potrebujejo tako 'dolgotrajne svežine', so sestavine med izdelki zelo podobne,« razlagajo na ZPS. »Večinoma se ti izdelki v trgovine dostavijo zamrznjeni in pripravljeni za 'dopeko' v trgovini,« pravijo na ZPS. Tako je potrošnik pred misijo nemogoče, če želi postrežene izdelke primerjati med seboj. Ob predstavitvi nepredpakiranega izdelka seznam sestavin namreč ni obvezen, označeni morajo biti le alergeni, ime izdelka ter podjetje in sedež proizvajalca. »Če vprašamo, nam morajo seveda trgovci zagotoviti ustrezno informacijo o sestavinah in hranilni vrednosti. V nekaterih trgovinah smo sicer opazili seznam sestavin poleg izdelkov, kar je zelo pohvalno,« pravijo na ZPS.

Dreamstime
Še zmeraj je najbolje, če boste žemljice pripravili sami, doma.

Če gre za nepredpakiran izdelek, seznam sestavin ni obvezen, označeni pa morajo biti alergeni ter ime izdelka in sedež proizvajalca. 

Izdelek s semeni ima več kalorij 

Za lažjo predstavo so naključno izbrali nekaj izdelkov v večjih trgovskih središčih. Pekovski izdelek s semeni je največkrat pripravljen iz bele moke z dodatkom ržene ali polnozrnate pšenične moke in potresen z različnimi semeni. Kot je vidno na fotografijah, ima izdelek s semeni več kalorij, a tudi več vlaknin, beljakovin in zdravih maščob. Tak izdelek nas bo hitreje nasitil in je bolj okusen, z njim pa bomo pridobili tudi več energije.