nevarnost

Mednarodno vesoljsko postajo so kolonizirale super bakterije

B.K.
20. 3. 2019, 09.46
Posodobljeno: 20. 3. 2019, 09.48
Deli članek:

Stranišče na mednarodni vesoljski postaji je dobilo protibakterijsko nadgradnjo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ko poletijo v vesolje, astronavti za sabo pustijo svoje domove, družine in prijatelje. Bakterije pa vendarle ostanejo z njimi.

Skrajni življenjski pogoji v vesolju nato nekatere izmed teh bakterij okrepijo, hkrati pa oslabijo imunske sisteme izoliranih astronavtov. Ti so izpostavljeni problemom mikrogravitacije, kozmičnemu sevanju in psihološkemu stresu. To je popoln recept za razvoj super bakterij in z njimi hujših okužb, ki lahko ogrozijo posadko.

Raziskovalci so zato razvili poseben premaz, osnovan na srebru in ruteniju, ki deluje protibakterijsko. Premaz so astronavti nanesli na najbolj izpostavljen del na postaji – straniščna vrata. Rezultati so vzpodbudni.

Profimedia
Stranišče na mednarodni vesoljski postaji.

Po šestih mesecih nanosa ni skupina znanstvenikov na vzorcu našla nobenih bakterij. Test so ponovili po enem letu in nato še po 19 mesecih. V tem obdobju so na premazanih površinah našteli le 19 bakterij. To je 80 odstotno zmanjšanje v primerjavi z golim, nepremazanim nerjavečim jeklom.

Astronavti so tako zaenkrat varni pred super bakterijami. Izsledke eksperimenta pa bi lahko uporabili tudi pri boju proti škodljivim bakterijam na Zemlji.