Morski mesec

FOTO: Ribiči tako velike ribe še svoj živ dan niso videli

S.R.
20. 3. 2019, 09.35
Posodobljeno: 20. 3. 2019, 09.51
Deli članek:

Na obali ob ustju najdaljše avstralske reke Murray se je v soboto znašel orjaški morski mesec.

Facebook
Sprva so mislili, da gre za skalo.

Na naplavljeno ribo iz družine loparjev je v soboto popoldne naletela skupina prijateljev, ki se je v nacionalni park Coorong na jugu Avstralije odpravila na ribolov. Morski mesec je v dolžino meril približno 2,5 metra in tehtal več sto kilogramov. Po navedbah Ralpha Fosterja iz naravoslovnega muzeja South Australian Museum je bila riba zgolj »srednje« velikosti, saj lahko tehtajo tudi do eno tono. 

22-letni Clay Bowman, ki je s prijatelji naletel na naplavljenega orjaka, je dejal, da je to največja riba, ki so jo kadar koli videli. Druščina je sprva mislila, da gre za skalo ali celo naplavljen del kakšne ladje. 

Gre sicer za redko in ogroženo ribo, ki se običajno prehranjujejo z meduzami. Občasno predstavljajo tudi nevarnost za manjše jadrnice, saj se, preden se spusti v globine, rada »sonči« tik pod vodno gladino, zaradi česar lahko pride trčenja. Kot poroča britanski Guardian, je morala lansko regato Hobart v Sydneyju predčasno končati ena od jadrnic, ki se ji je ob trčenju z morskim mescem zlomilo krmilo. V nekaterih državah, kot so Južna Koreja, Japonska in Tajvan, nepresenetljivo velja za specialiteto.