V čemu je trik?

Ali veste, kateri planet je najbližje Zemlji?

B.K.
23. 3. 2019, 09.02
Posodobljeno: 23. 3. 2019, 09.28
Deli članek:

Odgovor je Merkur.

Profimedia
Model Osončja.

V šoli so nas učili, da je Zemlji najbližja planetarna soseda Venera. A znanstveniki opozarjajo, da ni tako preprosto. Pravzaprav nam je najbližji planet Merkur.

Brez skrbi, zaporedje planetov našega osončja je še vedno enako - Merkur, Venera, Zemlja, Mars ... in tako dalje. Kje je torej trik?

Ne gre za trik, ampak za način merjenja razdalje. Navadno, ko računamo razdalje med planeti, pogledamo kako daleč je v povprečju planet od Sonca. Zemlja je tako v povprečju od Sonca oddaljena eno astronomsko enoto (AU), Venera 0,722 AU, Mars pa denimo 1,524 AU. Če želimo torej zračunati (povprečno) razdaljo med bolj in manj oddaljenim planetom, odštejemo drugo razdaljo od prve.

Profimedia
Venerina orbita je sicer res najbližja Zemljini, a v povprečju smo bližje Merkurju kakor Veneri.

A kar dobimo ni razdalja med planetoma temveč (povprečna) razdalja med njunima orbitama. Ker se planeti premikajo različno hitro, preživijo mnogo časa na različnih straneh Sonca. Ker je Merkur bližje Soncu od ostalih planetov, je razdalja med Zemljo in Merkurjem, ko sta planeta na različnih straneh Sonca, mnogo manjša kot razdalja med denimo Zemljo in Venero, ko se nahajata na različnih straneh Sonca.

Merkur je torej v povprečju(!) Zemlji bližje od ostalih planetov, tudi od Venere, ki je nam je hipotetično lahko najbližji planet, saj je v eni točki orbita Venere zemljski orbiti bližje kot katera koli točka na orbiti drugega planeta.

Ne samo to – po tej metodi je Merkur (v povprečju(!)) najbližji sosed vseh planetov našega osončja, tudi Neptuna, ki se giblje daleč, daleč stran od nas.