Zanimivosti

Poplava iz pralnega stroja? Kaj ste oprali?

Zoran Franc
24. 3. 2019, 12.00
Deli članek:

Če želite, da bi vaš pralni stroj deloval dolgo in brez večjih okvar, ga redno vzdržujte, ob vsakem pranju pa tudi preverite žepe oblačil.

Dreamstime
okvara pralnega stroja.jpg

Skorajda ni človeka, ki se mu ne bi pripetila ena izmed naslednjih nezgod pri pranju perila. Če se vam to zgodi enkrat ali dvakrat, nič hujšega, a pazite, da se ne bo dogajalo ves čas, sicer boste hitro ob pralni stroj.

Kovanci

Kovanci, ki med pranjem popadajo iz žepov oblačil, lahko zamašijo filter na odvodni črpalki in črpalko uničijo. Lahko se zgodi, da zamašijo odtočno cev ali blokirajo izmet vode iz pralnega stroja. V določenih primerih lahko celo poškodujejo steklo na vratih bobna vašega pralnega stroja.

Vnetljivi madeži

Vsem se kdaj zgodi, da nam v naglici pri dolivanju goriva v rezervoar avtomobila nekaj goriva steče tudi po hlačah ali celo po majici. Tako komaj čakamo, da slečemo oblačilo s smrdečim madežem in ga operemo v pralnem stroju. A pozor, ta napaka nas lahko stane stanovanja. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko vnetljiva tekočina skupaj z detergentom in toplo vodo povzroči manjšo eksplozijo, ta pa resno poškoduje pralni stroj in celo zaneti požar. Madež zato najprej sperite z nekaj mlačne vode in oblačilo šele nato operite v pralnem stroju po navodilih proizvajalca.

Nedrčki

Nedrčki s kovinskimi kostmi lahko povzročijo več škode, kot si lahko mislite. Z ostrimi kovinskimi konci, ki sčasoma pokukajo izza robov, lahko uničijo drugo blago in ga raztrgajo. Lahko se tudi zataknejo v gumijast ovoj in ga poškodujejo, v najslabšem primeru pa zdrknejo v odtočno cev in jo zamašijo. Svetujemo vam, da uporabljate vrečko za pranje občutljivega perila in tako perete tudi nedrčke.

Ključi

Ne glede na to, ali gre za ključe za daljinsko odklepanjeali navadne, kovinske ključe, se ti nikoli ne bi smeli znajti v pralnem stroju. Zato pred vsakim pranjem skrbno preverite vse žepe vaših oblačil. Tako navadni kovinski ključi kot ključi za daljinsko odklepanje lahko poškodujejo boben, pa tudi steklo na vratcih.

Dlaka

Preden oblačila, polna dlak hišnih ljubljenčkov, operete, jih dobro očistite. Dlake se lahko med pranjem »nalepijo« na boben in oblikujejo klobčič, ki lahko zamaši odvod pralnega stroja.

Gumijasta preproga

Pranje preprog z gumijasto podlago v pralnem stroju ni najboljša ideja. Delčki odpadle gume lahko uničijo črpalko, majhni kamenčki in druga umazanija pa lahko poškodujejo filter.

Športni copati

Pri pranju športnih copatov v pralnem stroju največ škode povzročite prav copatom. Zato jih za manj poškodb pred pranjem položite v vrečko za pranje občutljivega perila in jih perite pri najnižji temperaturi.