Zanimivosti

Tegoba, ki jo s seboj prinesejo pretesni čevlji

T.D.
16. 3. 2019, 21.10
Deli članek:

Vraščen noht se na eni ali obeh straneh ukrivi in predira obnohtje, kar povzroči vnetje in včasih tudi okužbo. Če ga začnemo pravilno negovati kmalu, ko začutimo bolečino, ga lahko »rešimo«. Kako?

Dreamstime
Vraščanje nohtov je najpogostejše pri najstnikih in mladih odraslih, pojavi pa se zaradi neudobnih čevljev in nepravilnega striženja nohtov.

Noht se najpogosteje vrašča na nožnem palcu, in sicer zaradi neudobnih čevljev, ki pritiskajo na nepravilno pristrižen noht. Zaradi te poškodbe se včasih obnohtna koža razraste in prekrije del nohta. Tveganje za okužbo in vnetje poveča tudi pomanjkljiva higiena nog, te morajo biti namreč vsak dan umite in obute v čiste nogavice. Nohte na nogah strizimo naravnost in redno, vsak teden, vendar jih spet ne smemo prirezati preveč, saj se potem konice nohtov zlahka zarežejo v obnohtje. Če imamo široka stopala, izberimo v prednjem delu čevlja karseda prostorno obutev. Nikar ne tvegajmo z ozkimi modeli, v katerih bomo sprva začutili neprijetno tiščanje, potem pa zaradi vraščanja nohta neznosno bolečino.

Odstranitev vraščenega nohta je izhod v sili

Le v skrajnem primeru, kadar je noht že preveč zagnojen, ga je treba ob lokalni anesteziji odstraniti. Zdravnik ga očisti z razkužilom, privzdigne od nohtnega ležišča ter odstrani delno ali v celoti. Na nogo sicer lahko stopimo takoj po posegu, a je treba prst vsaj dva tedna dosledno previjati in vzeti kakšno sredstvo proti bolečinam.

Kaj pa če sevname obnohtna kožica?

Vnetje obnohtja, kože, ki obdaja noht na nogi ali roki, nastane zaradi okužbe, ki je nenadna ali pa traja več mesecev. Okužba se lahko razvijetudi zaradi na videz nedolžne ureznine, dolgotrajno vnetje pa je pogostejše pri poklicih, pri katerih so roke ves čas v stikuz vodo, denimo pri kuharjih ali delavcih na bazenih, če gre na obnohtje na nožnih prstih. Koža okoli nohta odstopi od nohtne plošče, se zmehča in okuži, po navadi z glivo kvasovko. Začutimo bolečino in otekanje na eni strani obnohtja, včasih se nabere tudi gnoj.