PREVETRIMO STANOVANJE

Osvežimo stanovanje in prikličimo pomlad

Z.F.
10. 3. 2019, 21.28
Deli članek:

Kljub napovedanim nizkim temperaturam, ki nas čakajo v naslednjem tednu, je pomlad pred vrati. Čas je, da po zimskem spanju v svoje domove spustimo nekaj svežega vetra, prebelimo stene, operemo zavese … Preuredimo dom z majhnim finančnim vložkom.

Dreamstime
Namestite držala ter ustvarite nov prostor za kuhinjske pripomočke in zelišča.

Spustite svež veter v svoje stanovanje in premešajte energijo doma ter jo napolnite z vedrino. Ste se naveličali dolgočasnih zaves v dnevni sobi? Se vam kuhinja ne zdi dovolj funkcionalna? Želite spremembo tudi v kopalnici? Zdaj je čas.

NOVE POLICE, ZELIŠČA, BARVE

Zapodimo se najprej v kuhinjo. Vam parajo živce stare, dolgočasne ploščice pri delovnem pultu, v predalih pa se drenja preveč kuhinjskega »orodja«? Ploščice najprej dobro očistite, nato pa namestite držala, na katera boste lahko obesili kuhalnice, ponve, penovke in druge gospodinjske pripomočke. Nič ne bo narobe, če boste na držala obesili tudi kak lonček z zelišči in tako imeli sveža zelišča zmeraj pri roki. Sicer pa lahko držala izkoristite tudi za obešanje kuhinjskih serviet, rokavic, paličnih mešalnikov … Ne pozabite tudi na okenske police. Te s pomladnim soncem že kličejo po prvih sadikah pa tudi zeliščih.

Dreamstime
V stanovanje vnesite barve. Popestrite ga z detajli, dovolj je že denimo blazina, slika ali zavesa.

ZAVESE. DA ALI NE? OPERITE JIH!

Zavese smo sicer že pred leti začeli odstranjevati iz stanovanj in jih zamenjali z žaluzijami in pliseji. To je vsekakor dobra alternativa, a ne pozabimo, da so lepe zavese lahko tudi lep dekorativni dodatek vašega stanovanja, ki bo poživil prostor. Če imate moderno stanovanje, so klasične dolge bele zavese s čipko res pasé, morda pa si omislite samo polovičko ali zgolj zavese ob straneh. Možnosti je veliko. Če so zavese že v vašem stanovanju, jih ne pozabite oprati, saj se na njih zelo radi nabirajo umazanija, prah pa tudi številne vonjave.

Dreamstime
Tapete v kuhinji bodo razgibale prostor ter razbile črno-belo kombinacijo in vnesle vedrino.

PREPLESKAJTE, BARVAJTE, LEPITE

Če so nekaj časa veljale zapovedi »sterilno je lepo«, se trend obrača nazaj k barvam. Še vedno bela nekoliko prednjači, a kot osnovne barve se znova vračajo pasteli, ki se gibljejo od svetlo rumene do kapučino rjave. Še vedno ostaja trend, da pobarvate zgolj eno steno, a ne pozabite na barvno ujemanje s pohištvom, preprogami, zavesami. Tudi preproge se vračajo v stanovanja. Kombinirajte jih z vzglavniki na sedežni garnituri, morda z zavesami, pobarvano steno … Poleg dekorativnega namena ne pozabite na praktični pomen in preprosto čiščenje. Kaj pa tapete? Ta odlični dekorativni pripomoček bo hitro spremenil prostor.

Dreamstime
Police v kopalnici so še kako priročne. Namestite jih na steno, pod umivalnik, nad straniščno školjko ...

Privoščite svojemu domu nekaj pridušene svetlobe, ki bo prijetno sproščala in vabila z domačnostjo. Omislite si namizne svetilke, morda tudi samostoječa svetila, ne pozabite na LED-trakove.

Preverite delovanje tipalk pri vodnih kotličkih, očistite perlatorje, zamenjajte pipe, ki puščajo. Če je vaša kopalnica majhna, razmislite o policah, ki jih lahko namestite na stene. Namestite jih nad stranišče, nad pralni stroj, nad bide …