Gospodinjski triki

Z majonezo nad mastne madeže

Z.F.
8. 3. 2019, 21.30
Deli članek:

Le kdo ne mara bele kremaste pomake, ki se prileže skoraj k vsaki jedi? Majoneza se odlično poda k pečenemu krompirčku, hamburgerju, čevapčičem … Ste vedeli, da spada tudi med naravna čistila?

Dreamstime
Če je vaš otrok prišel domov z žvečilko v laseh, nanjo nanesite nekaj majoneze, nato pa jo z nežnimi potegi odstranite iz las.

Ja, prav ste prebrali. Majonezo lahko uporabimo tudi kot naravno čistilo – skorajda jo lahko postavimo ob bok sodi bikarboni in kisu. Čeprav je po sestavi precej mastna, je odlično sredstvo prav pri odstranjevanju mastnih madežev ter tudi pri poliranju pohištva, čiščenju nerjavečega jekla in srebrnine in še in še. 

MASTNI MADEŽI

Naj se sliši še tako nenavadno, ta trik zares deluje. Majoneza je odlična za odstranjevanje mastnih madežev, z njo boste očistili celo katran, ostanke lepila in maščobo. Na krpo za čiščenje nanesite nekaj majoneze, nežno podrgnite po madežu in ga tako zmehčajte. Seveda bo majoneza pustila za seboj še večji masten madež, a ga boste zdaj z lahkoto odstranili z belim kisom.

ČIŠČENJE JEKLA IN SREBRNINE

So vaši predmeti iz nerjavečega jekla ali srebra grdo potemneli? Še preden boste posegli po agresivnih, zdravju nevarnih čistilih, preizkusite trik z majonezo. Na potemnele predmete nanesite nekaj majoneze in pustite delovati dobre pol ure, nato pa jih s toplo vodo operite. Potem na krpo nanesite nekaj zobne paste in predmete nežno zdrgnite ter jih znova operite s toplo vodo. Za konec podrgnite še enkrat z malo majoneze in tako predmetom povrnite sijaj.

POLIRANJE POHIŠTVA

Majoneza bo hitro opravila z nečistočami in grdimi vodnimi madeži, ki so se pojavili na lesenih površinah. Majhno količino majoneze nanesite na suho bombažno krpo in s krožnimi gibi spolirajte leseno pohištvo. Maščoba, ki se skriva v majonezi, naj bi pomagala tako pri odstranjevanju madežev kot pri čiščenju lesa in vračanju sijaja. A trika ne priporočajo proizvajalci kakovostnejših in nelakiranih izdelkov iz lesa, saj bi lahko bile sestavine majoneze preagresivne, zato se čiščenja lotite previdno.