PO RECEPTU BABIC

Pripravimo domača mazila in olajšamo številne tegobe

Z.F.
16. 2. 2019, 21.20
Deli članek:

Nekoč, v davnih časih, niso poznali tablet, temveč so tegobe zdravili z raznimi poparki, zeliščnimi mešanicami, tinkturami in mazili. Domača mazila počasi izginjajo, z njimi pa tudi nekateri zelo učinkoviti recepti.

Dreamstime
Domača mazila so enako ali celo bolj učinkovita kot trgovinska, zato ne odlašajte z njihovo pripravo.

Mazila so bila nekoč splošno razširjena. Uporabljali so jih za celjenje ran, zoper glavobole, nepogrešljiva so bila v času prehladnih obolenj in še bi lahko naštevali. Danes, ob razvoju farmacije, le redko posežemo po njih, kljub njihovemu učinkovitemu delovanju. Težave in tegobe po navadi zdravimo kar s tabletami. Če se bomo obrnili po pomoč k starim staršem, pa jo bomo pogosto našli v doma izdelanih mazilih in tinkturah. Ne pozabimo nanje.

Arnikin cvet

Mazila in tinkture iz arnike so na splošno znani kot pomoč proti revmi. Arnika ima podobne zdravilne učinke kot ognjič in kamilica, a je veliko močnejša. Zato je praviloma le za zunanjo uporabo. Za pripravo potrebujemo 50 g posušenih cvetov arnike in 1000 mililitrov žganja. Posušene cvetove natrgamo in damo v temne steklenice ter prelijemo z močnim alkoholnim žganjem. Pustimo stati tri tedne; postavljanje na sonce ni potrebno. Nato precedimo in shranimo na temno mesto. Namažemo po potrebi do petkrat na dan.

Dreamstime
Kot osnovo lahko uporabite čebelji vosek, ki ga stopite nad parno kopeljo.

Mazilo zoper utrujenost

Mazilo uporabljamo zunanje in lokalno na predelu ledvic ali za masažo. Če mazilo uporabljate za masažo, ga lahko pustite delovati čez noč. Sestavine: 20 g kakavovega masla, 10 g mandljevega olja, 20 g olja mareličnih koščic, 10 kapljic eteričnega olja bora, 8 kapljic eteričnega olja čajevca, 4 kapljice eteričnega olja pomaranče in 2 kapljici eteričnega olja evkalipta. V vodni kopeli stopimo kakavovo maslo, dodamo mandljevo olje in olje mareličnih koščic ter premešamo. Nato mešanici dodamo eterična olja. Še enkrat dobro premešamo, ohladimo in shranimo. Z mazanjem na predelu ledvic preženemo utrujenost.

Mazilo iz gline

Uporabljamo ga za celjenje, pri raznih vnetjih in gnojnih ranah. Primerno je tudi za drevesa po obrezovanju. Za pripravo potrebujemo: 10 g čebeljega voska, 20 g zelene gline, 35 g oljnega izvlečka ognjiča in 30 kapljic eteričnega olja sivke. V vodni kopeli stopimo vosek. Segrejemo oljni izvleček ognjiča in primešamo glino. Pazimo, da ne nastajajo grudice. H gladki ohlajeni pasti prilijemo mlačen čebelji vosek in primešamo eterično olje. Nato prelijemo v posodice in shranimo na temno mesto.