Zanimivosti

S starinami do brezčasnosti in topline doma

Zoran Franc
18. 2. 2019, 06.20
Deli članek:

Prenavljate pa se ne morete ločiti od nekaterih starih kosov pohištva? Ste pri starih starših našli čudovito kuhinjsko kredenco, ki bi jo radi restavrirali?

Dreamstime
Retro kuhinja

Če tudi vi radi brskate po spominih, zaprašenih podstrešjih in pozabljenih sobah, lahko morda precej zaslužite, vsekakor pa v svoj dom vnesete nekaj nostalgije, spominov, unikatnosti, domačnosti in brezčasnosti. Tudi če imate moderno opremljen dom, v katerem vladajo ravne in stroge linije, ga lahko odlično popestrite s starinami. Predstavljamo vam nekaj uporabnih idej.

Podobno s podobnim

Prostor, ki ste ga namenili neki starini, naj bo namenjen tudi ostalim starinskim predmetom. Na stari kredenci lahko razstavite staro posodje in pribor. Starine bodo tako pritegnile več pogledov, hkrati pa požele več občudovanja. Seveda lahko v predale kredence pospravite tudi druge kose posodja iz kuhinje in tako prihranite nekaj prostora v kuhinjskih predalih. Če ste našli starinsko kozmetično mizico, ji po potrebi namenite nekaj lepotnih popravkov. Prebarvajte jo, popravite, kar je za popraviti, ali celo zamenjajte. Izberete lahko tudi rustikalni videz, kar boste dosegli z brušenjem in ponovnim lakiranjem. Moderen pa je tudi uničen (»destroyed«) videz, pri katerem so stvari videti zapuščene, obrabljene in pozabljene, a so povsem uporabne.

Osrednji kos prostora

Starinska jedilna miza, ki še ni odslužila svojemu namenu in letom, je lahko kljub sodobni in moderni kuhinji tudi osrednji kos vaše jedilnice. Naj bo tisto, kar privabi, hkrati pa doda pridih domačnosti. Poskrbite le, da ji boste dahnili barve, ki se bodo ujemale z ostalim pohištvom. Starinsko pohištvo in dekoracija bosta popestrila prostor in ga naredila še bolj zanimivega. Pazite le, da ne boste pomešali preveč stilov, zato upoštevajte pravilo, manj je več. Ob starinski mizi v jedilnici se bo tako odlično znašel tudi starinski okvir, ki je včasih služil za uokvirjanje starega gobelina, zdaj pa ga lahko uporabite za uokvirjanje ogledala.