Samovžig?

FOTO in VIDEO: Tako vroče je, da je zagorela zemlja in se stalil termometer

S.R.
13. 2. 2019, 11.23
Posodobljeno: 13. 2. 2019, 11.23
Deli članek:

Na enem od rančev na avstralskem Severnem teritoriju se soočajo z nenavadnim pojavom. Zagorela je prst, lastnik ranča pa je zaenkrat povsem nemočen.

Mt Denison Station
Spekli so tudi jajce.

Zemlja na ranču Mt Denison, kjer se ukvarjajo z vzrejo goveda, je nenadoma začela goreti, požara pa nikakor ne uspejo pogasiti. Lastnik Terry Martin je za avstralske medije pojasnil, da se je po več tednih izjemno visokih temperatur iz prsti na posestvu nenadoma začelo kaditi. »Ko smo zagledali dim, smo zadevo preverili in opazili ožgan krog, ki je na obrobju tlel. Pustili smo, da bi videli, kaj se bo zgodilo, od takrat pa se je pojavilo deset novih območij, ki se zdaj počasi širijo,« je povedal.

Mt Denison Station
Požar se počasi širi.

Po navedbah Davida Bowmana, strokovnjaka za požare z Univerze v Tasmaniji, ki sicer česa podobnega še svoj živ dan ni videl, gre bržčas za obliko samovžiga v naravi. Kot pravi, je proces podoben samovžigu v balah sena. Ker gre za velik ranč z mogočno čredo goveda, sklepa, da je zemlja bogata z iztrebki oziroma organskimi snovmi. »Gre za edinstven primer puščavske prsti, ki je zaradi velikega števila živali obogatena z organskimi snovmi, ki so jo živali zdrobile s svojimi kopiti, ki jo je segrel vročinski val in ki je vlažna zaradi velike količine urina, polnega bakterij. Nato je zapihal veter in v tleh sprožil majhen požar – izjemno interesantno,« se je »navdušil« Bowman, ki je še pojasnil, da se zaradi podnebnih sprememb po vsem svetu pojavljajo nekoliko nenavadni požari. 

Mt Denison Station
Nenadoma se je začelo kaditi.

Stalil se jim je termometer 

Martin je opisal še en dogodek, ki jim v zadnjih dneh sivi lase. Ko so želeli izmeriti temperaturo tal, se jim je namreč stalil termometer. Ker je bila zemlja »trdo zapečena,« kot pravi, je bila lopata neuporabna, izkopali pa so lahko le petcentimetrsko luknjo, v katero so vtaknili termometer. Pravo, da se je »živo srebro v približno 30 sekundah povzpelo na okoli 200 stopinj Celzija, nato pa se je steklo preprosto stalilo.«