Zanimivosti

Lahko začimbam preteče rok trajanja?

Zoran Franc
11. 2. 2019, 21.00
Deli članek:

Ste bili ob zadnji pripravljeni pečenki malce v skrbeh, saj kljub odlični zeliščni marinadi ni imela pravega okusa? tudi začimbam lahko poteče rok trajanja.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Ja, prav ste prebrali. Tudi suhe začimbe sčasoma izgubijo vonj, aromo in okus. Seveda nekatere prej, druge pozneje. Najverjetneje smo enotnega mnenja, da so najboljše začimbe tiste, ki jih pripravimo in posušimo doma. Praviloma so nekoliko bolj blagega oziroma izrazitejšega vonja in okusa (odvisno od začimbe) kot tiste, ki jih kupimo v trgovini. Vsekakor so bolj zdrave, saj prihajajo iz lokalnega okolja in so vzgojene po pravilih, ki jih narekujete vi. Druga vrsta začimb so tiste, ki jih kupimo v trgovini. Te pogosto vsebujejo tudi vrsto konzervansov, ojačevalcev in pospeševalcev, ki začimbam zagotavljajo barvo, izrazit vonj in aromo. Datum uporabe je sicer odtisnjen na embalaži, a ga, roko na srce, le redko preverjamo. Kljub temu pa velja pravilo, da lahko začimbe, ki jim je pretekel rok trajanja, uporabljamo še eno leto. Pomembno je, da so shranjene na suhem mestu in da kljub pretečenemu roku niso spremenile barve in vonja.

Kdaj imajo začimbe največ vonja?

Po tem triku boste hitro prepoznali, ali gre za svežo ali že nekoliko dotrajano in staro začimbo. Če gre za posušene liste ali cvetove, bodo največ vonja in okusa jedem oddajali do dve leti. Če začimba vsebuje semena, je njen učinek največji do treh let, če gre za korenino, do pet. Svetujemo vam, da začimbe shranjujete v stekleničkah z neprodušnim pokrovom. Tako se bodo najdlje ohranili arome in eterična olja. Pazite, da niso izpostavljene neposrednemu soncu, in jim zagotavljajte stalno temperaturo, ki naj se giblje okoli 18 stopinj Celzija.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Kako se izogniti pretečenemu roku?

Da bi si zagotovili karseda svežo in aromatično bero začimb, vam priporočamo, da ste pri nakupu pozorni. Če je mogoče, kupujte zgolj sušene začimbe, ki niso zmlete ali kako drugače obdelane, saj v nasprotnem primeru hitreje zgubljajo vonj, eterična olja, barvo in okus. Kupujte majhne količine, saj si boste tako zmeraj zagotovili svežo zalogo in prvovrsten okus, ter izbirajte začimbe, shranjene v stekleni embalaži. Ta namreč najdlje ohranja svežino.

Spoznajmo aromatičnost:

Listi in cvetovi: 1 do 2 leti Semena: 2 do 3 leta Korenine: 3 do 5 let

Preprost trik

Da bi ocenili, ali so začimbe stare, naredite naslednji trik. Najprej jih zgolj poduhajte; če takoj zaznate vonj, so sveže, če jih morate za prepoznavo vonja streti med prsti, pa so razmeroma stare. Enako velja za čaje, kakav in kavo.