Invazija kosmatincev

VIDEO: Izredne razmere v kraju, ki ga »oblega« 52 polarnih medvedov

S.R.
11. 2. 2019, 13.31
Posodobljeno: 11. 2. 2019, 13.37
Deli članek:

Odročen kraj na ruskem otočju Nova dežela oziroma Nova zemlja se sooča z invazijo polarnih medvedov, zaradi česar so morale lokalne oblasti v soboto razglasiti izredne razmere.

YouTube
52 naj bi jih hlačalo naokoli.

Kraj Belušja Guba s 1970 prebivalci je po poročanju ruskih medijev okupiralo kar 52 teh ogroženih polarnih zveri, ki jih lokalno prebivalstvo ne sme streljati. Polarni medvedi so v Rusiji seveda zaščiteni. 

Lokalno prebivalstvo na otočju, na katerem je Sovjetska zveza nekdaj testirala jedrsko orožje, takšne invazije ne pomni. »Bojijo se stopiti iz hiš,« njihovo »dnevno življenje pa je postalo neznosno,« je dejal namestnik vodje lokalne uprave Aleksandr Minajev. Dodal je, da se starši »svoje otroke bojijo spustiti v šole in vrtce,« saj se medvedi »dobesedno podijo za ljudmi in vstopajo celo v vhode stanovanjskih zgradb,« pri čemer jim je kot kaže malo mar za streljanje v zrak, avtomobilske troblje, ograje in druge ukrepe, ki se jih poslužujejo domačini. 

Kot je dejala ena od nekdanjih stanovalk Anastasia Bondarenko, se medvedje ljudi več ne bojijo. Postali so predrzni, pravi. Ruske oblasti so medtem v »oblegan« kraj poslale »specialiste,« ki naj bi nevarne kosmatince čim prej polovili in jih prestavili nazaj v divjino. Smrt jih čaka le v skrajnem primeru, če bodo spodleteli vsi drugi ukrepi, zdaj poročajo ruski mediji.