Želi si postati policaj

FOTO: 13-letnega dečka kličejo opica in vanj mečejo kamne

S.R.
8. 2. 2019, 17.19
Posodobljeno: 8. 2. 2019, 21.14
Deli članek:

13-letni indijski deček, ki trpi za sindromom volkodlaka, je spregovoril o ustrahovanju in nadlegovanju, ki ga je deležen na ulici.

Profimedia
Lalit si želi postati policaj.

Lalit Patidar se je takšen rodil. Trpi za prirojenim sindromom volkodlaka oziroma hipertrihozo, ki povzroča prekomerno poraščenost po obrazu in pravzaprav celotnem telesu. Sam pravi, da se je z boleznijo že sprijaznil, a da se neznanci na ulici iz njega pogosto norčujejo ali še kaj hujšega.

»Včasih, ko sem v kakšnem gosto naseljenem mestu, se mi približajo neznanci in začnejo vame strmeti. Nekateri me okličejo za opico. Zgodilo se je že, da so otroci vame metali kamenje in me zmerjali, a mi na pomoč priskočijo prijatelji in družina, ki me v takšnih primerih obvarujejo« pravi Lalit. 

»Včasih si zaželim, da bi mi lahko odvečne dlake nekako kirurško odstranili, da bi lahko bil prijatelj z vsemi. Da bi se želeli z mano igrati,« dodaja deček, ki ima sicer veliko željo, da bi postal policist, saj bi lahko tako »vse tatove in kriminalce poslal v keho.« Kot pravi, si želi denar, s katerim bo na stara leta skrbel za mamo in očeta, služiti kot »pošten policaj.« 

Profimedia
Lalit je v šoli nadpovprečen učenec.

Ni zdravila

Njegova 42-letna mama Parvatibai, ki je sicer povila 14 otrok, pojasnjuje, da je bila prve pol ure po porodu osupla nad količino dlak, ki so krasile Lalitovo telesce. »Lokalnega pediatra, ki mu je takrat odvečne dlake ostrigel, smo nemudoma prosili, naj ga pregleda, nakar nam je dejal, da za to ni zdravila,« pravi mati, ki dodaja, da je imela pred Lalitom pet hčera, zato je takrat molila, da bi se rodil sin. »Drugačen je, a zame še vedno zelo poseben, saj se je rodil po številnih molitvah,« pravi. 

Čeprav se je s stanjem sprijaznil, ga zaradi prekomerne poraščenosti pogosto pestijo zdravstvene težave. Težko namreč diha, skozi dlake pa tudi vid ni najboljši. A bo moral Lalit s tem živeti še naprej, saj medicina za sindrom volkodlaka zaenkrat ne pozna zdravila. »Ko je bil Lalit star dve leti, sem ga peljal v veliko bolnišnico v mesto Baroda, kjer ga je pregledala zdravniška ekipa. Povedali so mi, da zdravilo ne obstaja, a da ga bodo obvestili, če bodo zanj izvedeli,« pa pravi 45-letni oče Bankatlal, sicer poljedelec, ki goji zeleno in česen. Lalit je v šoli, kjer je zelo priljubljen, nadpovprečno uspešen učenec, kot pravi njegova učiteljica, pa tudi dober športnik. 

Profimedia
Lalit z očetom in mamo.

Profimedia
V šoli je priljubljen.

Profimedia
Lalit Patidar.

Profimedia
Lalit in sestri.