KONEC NOČNIH MOR

Preprosti triki za domače mojstre

Zoran Franc
7. 2. 2019, 21.15
Deli članek:

Je že tako, da dela nikoli ne zmanjka, a kdaj pa kdaj zmanjka idej ali orodja. Zato vam v nadaljevanju ponujamo nekaj odličnih trikov, ki bodo hitro odpravili vašo dilemo.

Profimedia
Preverite preproste rešitve in se izognite nepotrebnim preglavicam brusenje noža: Nabrusite topo rezilo na grobi površini krožnika.

Naslednji triki bodo v pomoč vsem velikim mojstrom, ki se hišnih opravil radi lotijo sami. Z nekaj preprostimi triki si lahko življenje precej poenostavite, večino pripomočkov pa boste našli doma. Preverite.

NABRUSITE NOŽE

Če so vaši kuhinjski noži postali topi, vi pa še niste kupili brusilnika, preizkusite naslednji trik. Rezilo noža večkrat podrgnite po grobem porcelanastem ali glinenem nastavku krožnika. Rezilo tako brusite z obeh strani pod kotom 45 stopinj, kot da bi šilili konico. Uporabite lahko tudi hrbtno stran drugega noža, po kateri rezilo prav tako večkrat podrgnite po dolžini. Vaši noži bodo ponovno rezali kot novi.

PREVELIK IZVIJAČ

Ste kupili nove police, ki bodo krasile vašo predsobo in kuhinjo, pri tem pa ugotovili, da nimate ustreznega izvijača oziroma je prevelik? Nič hudega, luknjo med vijakom in izvijačem zapolnite s kovancem ali dvema in privijte vse vijake tako, kot je treba.

TRI V ENEM

Pripravljate večerjo za goste in želite postreči čim več različnih jedi? Je v igri pečenje? Če boste pripravljali veliko različnih jedi, ne potrebujete količine, potrebovali pa boste veliko pekačev, za enakomerno peko tudi precej časa, če boste vse želeli pripraviti na srednji rešetki. Preizkusite naslednji trik. Z aluminijasto folijo naredite v velikem pekaču različno velike prostorčke, ki bodo služili za pripravo priloge, mesa in sladice. Uporabno, kajne?

Dreamstime
Če se je v grelniku vode nabral vodni kamen, dodajte vanj nekaj vode in dve rezini limone, nato vključite in zavrite.

OČISTIMO PEČICO

V večji posodi zmešajte enako razmerje kisa in vode. Položite v mikrovalovno pečico in pustite tri minute, nato pečico zgolj obrišite. V navadno pečico položite posodo na spodnje grelo in nastavite pečico na 150 stopinj za 30 minut.

LIMONO V GRELNIK VODE

Če se je v grelniku vode nabral vodni kamen, dodajte vanj nekaj vode in dve rezini limone, nato vključite in zavrite. Za trdovratne madeže vodnega kamna uporabite kis.