UMETNOST

Si tudi vi želite drevo v posodi?

Zoran Franc
3. 2. 2019, 10.37
Posodobljeno: 3. 2. 2019, 10.41
Deli članek:

Tudi vi občudujete prikupne bonsaje in si predstavljate, kako lepo bi krasili vaš dom, a se zaradi nepoznavanja teh drevesc in sorazmerno visokih cen ne odločite za nakup? Kaj morate vedeti o bonsajih?

Dreamstime
Dobro vzdrževani bonsaji dosegajo višje starosti kot drevesa iste vrste v naravnih razmerah. Pri vzgoji je treba biti potrpežljiv in skrben.

Najprej si oglejmo izvor besede bonsaj. Ta prihaja iz japonščine: »bon« pomeni posoda, »saj« pa pomeni drevo. Govorimo torej o drevesu v posodi. Gre za več kot 2000 let staro japonsko umetnost vzgoje dreves, ki po svoji naravi načeloma niso majhna, temveč jih majhna ohranjajo z oblikovanjem (obrezovanjem in krajšanjem korenin).

Če vas mika vzgajanje bonsajev, a o njih ne veste veliko, vam ponujamo nekaj informacij iz prve roke. Za nasvet smo vprašali Nika Rozmana, NikArt Bonsai Studio. Bonsaje danes ponujajo skoraj povsod, v večjih gradbenih centrih, cvetličarnah, drevesnicah pa tudi v prodajalnah z živili, skratka, dostopnost je precej večja kot pred leti. A po navadi gre za ponudbo tropskih ali subtropskih vrst, ki jim težko zagotovimo prave pogoje. Še najbolje bo, če boste izbrali domačo vrsto, ki je prilagojena našim podnebnim razmeram. Tako bo veliko manj tveganja za neuspeh, žalost in slabo voljo.

Bonsaji naj bi rasli v oblike, ki so prijetne na pogled. Med najboljše spadajo tisti z obliko, ki je podobna naravni.

Zalivanje

Bonsaj se vedno zaliva po potrebi. To pomeni, da mora biti zemlja ves čas vlažna. Ne presuha, ne premokra. Poleti ga je včasih treba zaliti tudi dvakrat na dan, pozimi pa morda to tudi dva meseca ni potrebno.Če zalivate z vodo iz pipe, pazite, da temperaturna razlika med vodo in zrakom v prostoru ni prevelika. In zemlja? Zemlja mora biti zračna in ne sme zadrževati preveč vode. Vse posode pa morajo imeti na dnu luknje, da lahko vsa odvečna voda odteče.

Kitajski, korejski, japonski

Prvo obliko so vašemu bonsaju dale narava oziroma roke prvih gojiteljev, če govorimo o obliki debla. Sicer pa naj omenimo, da se oblika razlikuje glede na kraj, od koder bonsaj prihaja. Kitajski in korejski bonsaji imajo močno deblo, ki je tudi zelo vijugasto in ima izpostavljene korenine. Slog lahko ponazarja tudi obliko živali. Tu in tam najdemo v posodi še kamne in majhne figurice. Japonski bonsaji pa so oblikovani po natančnih pravilih in veljajo za prave mojstrovine. Posledično tudi dosegajo visoke cene.