Povezana

Po 70 letih zakona umrla z roko v roki

J.P.
29. 1. 2019, 07.58
Posodobljeno: 29. 1. 2019, 08.02
Deli članek:

Po zlati in diamantni obletnici poroke je bila pred njima še platinasta. Praznovala bi jo prihodnji mesec.

90-letna Norma June Platell in njen dve leti starejši mož Francis Ernest iz Pertha v Avstraliji sta umrla v razmaku nekaj minut.

Enak čas smrti

6. januarja sta počivala v isti sobi. Njuni postelji sta stali druga ob drugi, da sta se lahko držala za roke. Ob 23.45 po lokalnem času ju je obiskala negovalka. Ona je nenavadno dihala, on je bil nemiren. Zato se je čez deset minut vrnila. V tem času sta oba preminila – zdravniku ni uspelo ugotoviti, kdo je umrl prej. Zato je čas smrti na njunih mrliških listih enak.

Imela sta tri otroke, preživela sta ju dva.

Oponašala njegovo vedenje

Njuni sočasni smrti so še toliko bolj čudežni, ker so zdravniki pred tremi leti napovedali, da June zaradi Alzheimerjeve ne bo dočakala božiča. Tak čas lani je prenehala govoriti. Njene zadnje besede so bile »moj mož«. Francis jo je skušal obdržati doma, a tudi s pomočjo negovalcev ni zmogel. V lokalnem domu za starejše občane jo je obiskoval vsak dan. Skupaj sta zajtrkovala in kosila, gledala televizijo in se držala za roke. Po nizu padcev in manjših kapi se ji je v domu pridružil tudi on. Bila sta v isti sobi.
Nekaj tednov pred božičem je Francis padel v kopalnici in si zlomil kolk. Ko so ga odpeljali v bolnišnico, njegova žena, čeprav je bila mobilna, ni več zapustila postelje. Dva tedna pozneje se je vrnil, bil je v bolečini in zmeden. Žena ga je opazovala: če on ni jedel, tudi ona ni. Enako, če je odklanjal vodo. Vse kaže, da je oponašala njegovo vedenje, kar se lahko zgodi najbolj usklajenim parom.