Zanimivosti

Odstranite maščobo in loščilo s pohištva

Zoran Franc
28. 1. 2019, 20.50
Posodobljeno: 14. 11. 2023, 12.27
Deli članek:

Koruzni škrob je zadnja leta in v slovenski kuhinji na splošno malce pozabljeno živilo. A ni zgolj živilo, temveč tudi idealen gospodinjski pripomoček.

Dreamstime
Koruzni škrobje odličen v kulinariki in nepogrešljiv pri gospodinjskih opravilih.

Pa najprej pojasnimo, kaj je škrob. Gre za ogljikov hidrat, ki ga sicer vsebuje večina zelenjave, ki jo uživamo. Za rastline je izjemno pomemben, saj se z njim hranijo in proizvajajo fotosintezo. V kulinariki pa ga uporabljamo, da naredimo jedi lažje in bolj zračne. Če boste biskvitu dodali nekaj škroba, bo puhast in mehak. Če ga boste dodali kremi, bo gladka in sijoča. Med drugim ima škrob tudi to prednost, da ne prikrije okusa, zato je primernejša alternativa za zgostitev kot moka. Naj pa omenimo, da je škrob nepogrešljiv tudi pri gospodinjskih in kozmetičnih pripravkih ter opravilih. Preverite!

Odstranite maščobo

Se je na kuhinjskih ploščicah nabrala trdovratna maščoba, ki jo še z razmaščevalci težko odstranite? Uporabite koruzni škrob. Nekaj ga nasujte na mehko krpo, nato pa z njo obrišite ploščice in mastne predele, kjer se je nakopičila maščoba. Pustite, da ta škrob nekoliko vpije, nato pa ploščice očistite z vročo vodo in detergentom.

Dreamstime
Mastne madeže mikrovalovna pečice in vaših kuhinjskih ploščic boste hitro očistili s pomočjo koruznega škroba.

Madeži na tkaninah

Se je po vaši najljubši srajci razlilo črnilo? Ste opazili grde madeže na preprogi ali zavesah? Preizkusite rešitev s škrobom. Žlički škroba primešajte dve žlički vode, da nastane gosta pasta, nato pa jo nanesite na madež. Počakajte, da se posuši, in potem zdrgnite ali posesajte. Mešanica je odlična tudi za odstranjevanje šminke in pudra.

Odstranite loščilo s pohištva

Ste konec tedna pretiravali s čiščenjem in na pohištvo nanesli preveč loščila? Nič hudega, tudi to bo odlično odstranil škrob. Če je na lesenem pohištvu ostalo preveč loščila, ga posujte s koruznim škrobom, pustite nekaj minut, da se prepoji, nato pa površino preprosto obrišite z mehko krpo.

Dreamstime
Če ste na pohištvo nanesli preveč loščila, ga odstranite s pomočjo škroba.

Srebrnina

Za čiščenje in poliranje srebrnega pribora in srebrnine uporabite pasto, ki jo pripravite iz koruznega škroba in malce vode. Učinek bo boljši kot ob uporabi trgovinskih loščil! 

Konec glivic

Na problematične predele po tem, ko ste noge dobro umili, nanesite škrob. Nekaj ga nasujte tudi v nogavice in čevlje. Hitro boste odpravili srbečo nadlogo, izginil pa bo tudi neprijeten vonj.