Zanimivosti

Nasveti za lažjo izbiro pr(a)ve otroške obutve

Tea Dečman
27. 1. 2019, 13.00
Posodobljeno: 27. 1. 2019, 13.13
Deli članek:

S prvimi koraki pa se kmalu pojavi tudi vprašanje, kdaj kupiti otroku prve prave čeveljčke in predvsem kakšni naj ti bodo.

Dreamstime
Neprimerna obutev lahko povzroči nepravilno rast kosti, mišic in vezi, kar lahko vodi do različnih vnetij, bolečin ter celo deformacij, ki se pokažejo šele v kasnejših letih.

Veliko pozornosti je treba nameniti tudi izbiri čevljev tistih malo večjih otrok, saj se njihova stopala prav tako še razvijajo. Stopalo novorojenčka pa sploh še nima izoblikovanih stopalnih kosti – pravzaprav gre bolj za mehke in občutljive hrustance, ki se lahko hitro poškodujejo –, prav tako stopalne mišice in vezi, ki oblikujejo stopalne loke, še niso razvite, zato morate biti pri izbiri otrokove prve obutve še posebej pozorni. Ko se otrok začne postavljati na noge, se začneta oblikovati tudi stopalna loka, ki se razvijeta šele okrog otrokovega petega leta. Stopalo dobi svojo končno obliko šele v puberteti, končno velikost pa doseže nekje po 13. letu starosti.

Mehko in udobno za dojenčka

Dojenčkovo stopalo v prvi vrsti potrebuje zaščito pred vremenskimi vplivi, poškodbami in mrazom. V hladnem vremenu je najpomembnejše, da dojenčku nožice grejejo topli in mehki čeveljčki, še najbolje copatki, lahko tudi nogavičke, poleti pa, kot svetujejo strokovnjaki, naj bodo otroci čim več časa bosi, saj se otroško stopalo še vedno razvija in raste, za to pa potrebuje prostor in seveda zračnost. Tudi ko otrok že dela prve korake, vam ni treba takoj teči v prvo trgovino po čevlje. Ortopedi namreč menijo, da se otrokovo stopalo najbolje razvija, če otrok pri hoji čuti tla pod nogami, kar pa mu najlažje omogočimo, če mu obujemo nogavičke. Izberite tiste z nedrsečim oziroma tako imenovanim ABS-podplatom (s posebnimi nedrsečimi čepki), da bo otrokov stik s podlago bolj stabilen.   

Obutev naj se prilagaja stopalom

Ali ste vedeli, da neprimerna obutev lahko naredi veliko škode na otroškem stopalu? Povzroči lahko nepravilno rast kosti, mišic in vezi, kar lahko vodi do različnih vnetij, bolečin ter celo deformacij, ki se pokažejo šele v kasnejših letih. Otrokovo stopalo se, kot rečeno, še vedno razvija in raste, zato je izbira pravih čevljev zanj izrednega pomena. Predvsem je pomembno, da izberete takšno obutev, ki služi svojemu namenu, torej opori in zaščiti, ter da je mehka, udobna in obenem čim bolj prožna, da se kar najbolje prilagaja zahtevam otrokovih stopal.

Bosa noga

Poleti naj bodo otroci čim več časa bosi, saj se stopalo najbolje razvija, če otrok pri hoji čuti tla pod nogami. Odlične so tudi nedrseče nogavičke s posebnimi čepki na podplatih.