7 čaker

Brez živih energijskih centrov ni življenja

Sonči Nered Čebašek
27. 1. 2019, 18.21
Deli članek:

Človeško življenje simultano obstaja v dveh paralelnih dimenzijah: fizično telo (masa) in nefizično ali subtilno telo (energija), pri čemer obe vplivata druga na drugo.

Profimedia
Naši energijski centri (čakre) so odgovorni za uravnoteženost duhovnih, fizičnih in mentalnih aspektov.

A ideja subtilnega telesa ni nekaj, kar bi obstajalo zgolj na Vzhodu, temveč se najde tudi drugod. Po večini so vse kulture sveta ustvarile koncept dvojnosti, torej idejo telesa in duše (ali energije), a indijske religije so bile tiste, ki so naredile korak dalje ter predstavile tudi idejo povezave obojega. Subtilno telo naj bi bilo tako sestavljeno iz nekakšnih kanalov ali nadijev, skozi katere se pretaka energija, ter stičišč ali čaker, kje se ti kanali srečajo.
Čakre so torej tako imenovani energijski centri človeškega telesa, ki se med sabo prepletajo in drug na drugega tudi vplivajo. Beseda kot taka izvira iz sanskrta in pomeni kolo (kolo življenja), krog ali cikel, s čimer tudi opišemo njihovo delovanje.

Medtem ko glavna teorija vključuje vsega skupaj 88 tisoč čaker, je med njimi bolje poznanih zgolj sedem: korenska čakra, spolna čakra, solarni pleksus, srčna čakra, grlena čakra, čakra tretjega očesa in kronska čakra. Te potekajo vzdolž telesa, pri čemer je prva locirana na vašem presredku, začetku hrbtenice, zadnja pa na vrhu glave. 

Arhiv Novice Svet24
Opis sedmih čaker je pripravila raziskovalka energij Kristina Strašek.

KORENSKA ČAKRA – ČAKRA STABILNOSTI IN OBILJA

Korenska čakra (muladhara) je znana kot center naše stabilnosti (tudi finančne) in je povezana z domom, občutkom pripadnosti ter samo identiteto. Beseda je sestavljena iz dveh delov, in sicer: mula – korenina in dhara – podpora. Čakra se nahaja na začetku hrbtenice in je močno povezana z elementom zemlje.  

Z delom na prvi čakri si zagotavljamo ne le lastno stabilnost v življenju (osebno, finančno, v odnosih, pri delu), ampak tudi dovolj energije za delovanje ostalih čaker. Na čakro in njeno delovanje lahko vplivamo ne le z uporabo rdeče barve (obleke, kristali, dodatki, barvne meditacije), ampak tudi s fizičnimi vajami in dihalnimi tehnikami. Plešite, prakticirajte jogo in se na splošno obdajte z elementi narave.

Njena misel: obstajam.

Afirmacija: jaz sem dovolj.

SPOLNA ČAKRA – ČAKRA INTIME IN USTVARJALNOSTI

Čeprav bi glede na njeno ime morda hitro sklepali, da nam lahko pomaga le pri seksu, je v resnici povezana z vitalnostjo na splošno, zdravjem in sposobnostjo ustvarjanja. Znana je tudi kot svadhišthana, kar se prevede kot »prostor ali sedež biti« (sva = bit; adhišthana = sedež, prebivališče). Je torej center ega, kreative in po svoje uživanja. Govorimo o energiji, ki vas lahko motivira, da uživate v življenju, prav tako pa se brezskrbno predate užitkom telesa.

S svojo magično oranžno barvo je močno povezana tudi z elementom vode, nahaja pa se tik nad genitalijami. Da jo okrepite, je poleg joge in meditacije vsekakor priporočljiva uporaba omenjene barve (tudi v prehrani, ne le pri oblačenju), ugodno lahko nanjo delujejo kamni, kot so rubelit, zlati topaz in roževec.

Njena misel: želim.

Afirmacija: zaslužim si zdravo in strastno življenje.

ČAKRA SOLARNEGA PLEKSUSA – ČAKRA SAMOZAVESTI

Tretja čakra vašega telesa se imenuje tudi manipura, ka pomeni sijoči biser. Niste se zmotili, če vam je pri tem prišlo na misel, da ste biser prav vi sami. V njej se rodijo samozavest, identiteta in volja za duhovno rast. Skriva moč, s katero smo se sposobni z vsem spoprijeti odločno in samozavestno.

Ta čakra je na predelu popka in sije v sončni rumeni barvi. Povezana je z elementom ognja, ki si ga tudi vizualiziramo med meditacijami.

Če čutite, da bi jo radi okrepili, izboljšali njeno delovanje, vam poleg uporabe rumene barve priporočamo jogo in meditacijo ter na splošno izpostavljanje soncu, prižiganje svečk (ali meditiranje ob ognju), aromaterapijo (limona, sivka, mira) in dnevno govorjenje pozitivnih afirmacij. Med kamni bodo na to čakro najbolje vplivali tigrovo oko, jantar in topaz.

Njena misel: nadziram.

Afirmacija: sprejemam se popolnoma; sprejemam svoje kvalitete in šibkosti.

SRČNA ČAKRA – ČAKRA LJUBEZNI

Vsi smo se že kdaj soočali z bolečim srcem zaradi propadlih zvez, neuslišane ljubezni in podobno. Posledično kaj hitro sami sebe zapremo pred ljubeznijo ali pa postanemo pretirano odvisni od odnosov. Četrta čakra, ki je poznana kot srčna, ima tudi drugo ime – anahata, kar se prevede v »neprizadet«, in ravno to je nekaj, kar bi morali doseči vsi.

Ni treba, da ste v ljubezni nesrečni. A kako to spremeniti? Vsekakor bi bilo dobro okrepiti svojo srčno čakro in si tako predvsem prizadevati za ljubezen do sebe. Saj veste, vse se začne pri vas. Dokler se ne boste ljubili vi, vas nihče drug ne bo.

Ker je čakra povezana z zeleno barvo in elementom zraka, je seveda prva poteza njene krepitve ta, da se večkrat odpravite na sprehod v naravo, kjer delate dihalne vaje. Prav tako je priporočljiva uporaba zelene v vaši okolici in pri oblačenju, modnih dodatkih, nikakor pa ne bo šlo brez meditacij ali joge. Raziščite možnosti in izberite tisto/tiste, ki so vam najbližje.

Njena misel: ljubim.

Afirmacija: zaslužim si ljubezen.

GRLENA ČAKRA – ČAKRA IZRAŽANJA

Ljudje smo družabna bitja, odvisni od odnosov, ki jih tekom svojih življenj ustvarimo. A odnosi ne obstojijo, če z ljudmi nismo sposobni ohranjati prave komunikacije. Ravno za to pa je »odgovorna« grlena čakra ali vishuddha, kar pomeni »zelo čist/neokrnjen«.

A medtem ko bi, po imenu sodeč, lahko sklepali, da je čakra povezana zlasti z govorom, gre v resnici za širši koncept izražanja: pisanje, govorjenje, risanje, ustvarjanje na splošno, torej za vsako obliko osebnega izražanja. Prek te čakre ste v danem času sposobni jasno prositi za tisto, kar potrebujete, prav tako vam ni težko govoriti resnice in nasploh izražati svojih mnenj.

Barva grlene čakre je modra, njen element pa je prostor (eter). Če se vam zdi, da ste občutili njeno blokado, vam lahko pomaga uporaba modre barve v svojem življenju (hrana, oblačila, dodatki). Okoli vratu si obesite obesek s turkizom ali akvamarinom, doma pa se med meditacijo ali relaksacijo predajte vonju eteričnega olja limete, jasmina, mete ali žajblja. Vsekakor je priporočljiva meditacija, pri kateri predelate občutke in strahove, prav tako izražanje prek različnih ustvarjalnih kanalov (pisanje, risanje, ples in podobno).

Njena misel: izražam.

Afirmacija: moje misli so pozitivne in vedno se izražam v skladu s svojo resnico.

TRETJE OKO – ČAKRA INTUICIJE

Šesta čakra vašega telesa, ki je verjetno najbolj poznana med vsemi, se imenuje tudi ajna, kar pomeni »preko/onstran modrosti«. Gre torej za center, ki vam pomaga videti in čutiti stvari zunaj materialnega, prek tega pridobivati za vas pomembne informacije. Pravilno delovanje čakre tretjega očesa vam lahko pomaga videti svet takšnega, kot je, manifestirati lastne želje in izboljšati intuicijo.

Nahaja se med vašimi obrvmi in sije v indigo barvi. Njena ubranost vam pomaga pri samozavedanju, duhovnih spoznanjih in jasnovidnosti kot taki, dobro služi tudi pri zaznavanju vzorcev in spominu.

Če menite, da je čakra blokirana, je poleg meditacije priporočljivo, da se obdate z indigo barvo, vizualizirate cilje in uporabljate kamne, kot so ametist, sugelit in smaragd.

Njena misel: sem priča.

Afirmacija: sem moder/modra in razumem globlji pomen življenja in situacij.

KRONSKA ČAKRA – ČAKRA ZAVESTI

Sedma čakra našega telesa, ki jo poznamo pod imenom kronska čakra, je v samem bistvu center spiritualnosti in lastne mirnosti. Nahaja se na vrhu glave in je tako povezava našega telesa in duše z Univerzumom. Njeno drugo ime, sahasrara, pomeni »lotos s tisočimi listi«, kar pa nosi tudi svojevrsten pomen. Kot se nenehno odpirajo tisočeri cvetovi, moramo tudi mi nenehno odkrivati cvetove nove modrosti, torej širiti svoje znanje.

Prek te čakre lahko človek kljub zahtevam sveta preide z osredotočanja zgolj na materialno k zavedanju višjega smisla življenja. Namesto da zadoščenje išče v fizičnem, se zave, da je prava sreča zunaj tega. Odpiranje kronske čakre tako omogoča, da zaživimo polnejše in predvsem pomirjeni sami s sabo. Vidimo bistvo, povezanost in resnico o vsem, kar nas obkroža.

Ko boste čakro uravnotežili, boste v resnici zasijali tudi sami. Kako to narediti? Kot vse v spiritualnosti tudi to potrebuje svoj čas, predelovanje lastnih strahov. Tako je najmočnejša oblika čiščenja in odpiranja omenjene čakre ravno meditacija, med katero se povezujete z Univerzumom in ne nazadnje sami s sabo. Ker je povezana z vijoličasto barvo, si jo lahko vizualizirate, kako vas objema, ali jo na splošno vključite v svoj vsakdan. Doma se predajte vonju sivke, mire ali vrtnice, pomaga lahko tudi kristal ametist.

Njena misel: sem, kar/kdor sem.

Afirmacija: sem popoln/popolna in eno z Univerzumom.

VLOGE

Kot ste lahko razbrali, ima vsaka od omenjenih sedmih večjih čaker našega telesa svojevrstno vlogo v življenju, in prek dela na njih tudi izboljšujemo svoja življenja. A vedite, da se čakre ne blokirajo kar same, temveč so za to odgovorne naše akcije. Mi smo tisti, ki se oklepamo stvari, strahov, mi smo tisti, ki prek misli in besed vplivamo na delovanje ne le nas samih, temveč naših čaker.

MOŽNA REŠITEV

Nekaj predlogov za negovanje čaker smo navedli že ob vsaki posebej, pri hranjenju energijskih centrov in omogočanju pretočnosti med njimi pa vam je lahko v veliko pomoč tudi poseben energijski nakit. Med najbolj priljubljenimi kosi nakita, ki uravnavajo čakre, so sicer zapestnice iz kamnov v barvah posameznih čaker, a obstaja tudi elegantnejša rešitev: obeski, v katere so pravi kamni umetelno vdelani. Predstavljamo najlepša kosa po našem izboru.

Čakra obesek – svečenica ljubezni

Subtilni obesek svečenica ljubezni je poimenovan tudi svečane čakre. V sebi nosi energijo kamnov, ki je usklajena z vsem sedmimi čakrami našega telesa. Obesek predstavlja žensko energijo, roke, usmerjene k nebu, pa simbolizirajo stik naše duše z višjimi silami nebes.

Čakra obesek – čarobni pentagram

Mehko zaobljeni trikotnik v sebi nosi energijo sonca in lune ter tako pooseblja moško in žensko božanstvo. V svoji sredi ima čarobni pentagram, ki so ga kot simbol uporabljali že stari Grki in Babilonci. Vsak krak predstavlja en element narave: vodo, zrak, ogenj, zemljo in svetlobo. Kadar ga nosimo, se vzpostavi prvinsko ravnovesje med našim bitjem in vsemi dobrobitmi narave, ki nam omogočajo, da lažje dosegamo svoje cilje.
Obeska lahko nosite na kakršnikoli verižici okoli vratu, na zapestnici ali v žepu, pomembno je le, da sta v stiku z vašim telesom, predvsem pa, da obesek začutite kot svojega duhovnega vodnika.

Izdelka lahko naročite prek spleta na naslovu trgovina.petisvet.si oziroma na brezplačni telefonski številki 080 61 16.