Senca in nato Pravica

Konj s pritožbo na izgubljeno tožbo proti nekdanjemu lastniku

S.R.
27. 1. 2019, 14.14
Posodobljeno: 27. 1. 2019, 16.23
Deli članek:

Odvetniki sklada za pravno varstvo živali (Animal Legal Defense Fund), ki v imenu nekega konja v ameriški zvezni državi Oregon tožijo njegovega nekdanjega lastnika, so se pritožili na odločitev višjega sodišča, ki je njihovo tožbo pred nekaj meseci zavrgel.

Animal Legal Defense Fund
Justice bo zdravstveno oskrbo potreboval do konca svojega življenja.

Sklad zaradi večmesečnega zanemarjanja konja, ki je nekdaj nosil ime Shadow (Senca), toži njegovega nekdanjega lastnika Gwendolyna Vercherja iz mesta Cornelius. Sodišče v okrožju Washington je Vercherja zaradi zanemarjanja tega konja sicer obsodilo že leta 2017, ko so takrat še Senco našli v, milo rečeno, ušivem in bednem stanju. Bil je poln garij in uši ter močno podhranjen, saj je imel za dobrih 100 kilogramov prenizko telesno težo, na genitalijah pa je utrpel ekstremne ozebline. Vercher je moral takrat plačati dobrih 3700 ameriških zelencev (3250 evrov) kazni oziroma »nadomestila,« a sklad v civilni tožbi zdaj zahteva zajetnih 100.000 dolarjev (88.000 evrov) odškodnine. Odvetniki sklada namreč trdijo, da konj, zdaj živeč v Portlandu in pomenljivo preimenovan v Justice (Pravica), zaradi Vercherjevega ravnanja do konca svojega življenja ne bo okreval, kar pomeni tudi izjemno visoke stroške zdravljenja. Če bi bila tožba uspešna, bi bil to prvi primer, da je katero koli sodišče v ZDA živali podelilo enake pravne pravice kot človeku. 

Sodnik John Knowles je tožbo septembra zavrgel z argumentacijo, da živali nimajo pravice do tožbe v lastnem imenu, saj bi taka »podelitev pravne podlage živalim sprožila poplavo tožb,« ter poudaril še, da »živali razen človeka niso sposobne sprejemanja pravne odgovornosti.« Jih je pa Knowles takrat napotil na bodisi pritožbeno sodišče bodisi zakonodajno vejo oblasti, saj da bodo ti morda bolj pripravljeni ugrizniti v to kislo jabolko hitro napredujoče razprave o pravicah živali. Odvetniki sklada na drugi strani trdijo, da je vrhovno sodišče v Oregonu že priznalo, da se lahko živali v skladu s statutom o zaščiti živali štejejo za žrtve, žrtve pa da imajo pravico do civilne tožbe tistih, ki so jih zlorabljali. 

»Justice je inteligentna in čustveno zapletena žival, ki zaradi ravnanja osebe, ki bi jo morala zaščititi, hudo trpi,« je dejal izvršni direktor sklada Stephen Wells. Justice zdaj živi v zavetišču, saj mu zaradi visokih stroškov zdravstvene oskrbe ne morejo najti trajnega doma. Če bodo s tožbo uspeli izmolsti kaj cvenka, ga bodo vložili v posebej za konja ustanovljen skrbniški sklad.