NE V SMETI!

S pepelom očistite in preprečite poledico

Z.F.
20. 1. 2019, 08.05
Deli članek:

Ali svoj dom v teh mrzlih dneh grejete na drva? Pepela nikar v celoti ne zavrzite, saj ga lahko uporabite kot gnojilo. Naj vam zaupamo, da se v pepelu skriva kar 13 izjemno koristnih elementov, ki jih rastline potrebujejo za uspešno rast.

Dreamstime
Pepela nikar ne mečite stran, saj je skoraj vsestransko uporaben.

Vedeti morate, da je pepel izjemno bazičen, zato si pri rokovanju z njim preventivno zaščitimo roke in obraz. Ne pozabite, da je najboljši pepel pridobljen iz trdega lesa, zato se izogibajte pepelu iz različnih drugih primesi. A nikar ga ne pozabite pri nekaterih gospodinjskih opravilih. Z njegovo pomočjo boste preprosto odstranili nalepko s črtno kodo s steklenih in drugih posod. Odlično odstrani tudi lepilo in drugo umazanijo z oken, vetrobranskega stekla in tudi kozarcev. Med drugim steklu pomaga, da mu povrnete sijaj.

Madeži na pohištvu

Pepel je lahko v vašem domu odlično čistilo. Če so na lesenih površinah ostali madeži od mokrih kozarec oziroma lise, jih lahko preprosto odstranite s pomočjo pepela. Uporabite pasto iz pepela. Vtrite, pustite nekaj minut, nato pa obrišite z mehko krpo in spolirajte.

Dreamstime
Pripravite pasto s pepela in nekaj kapljic vode ter odstranite trdovratne madeže. nerjaveča posoda 1.jpg

Čisti nerjavno jeklo in steklo

Pepel je blago abraziven, zaradi česar je idealen za čiščenje nerjaveče posode in mlečnega stekla. Pepelu dodajte nekaj kapljic vode, dobro premešajte, da nastane gladka pasta. Pasto nato nanesite na grde madeže nerjaveče posode in druge nerjavne predmete, ki jih želite očistiti, ter pustite delovati 15 minut. Nato izperite z mlačno vodo in po potrebi postopek ponovite. Enak postopek izberite za čiščenje stekla.

Vpija oljne madeže na dovozu

Dreamstime
Posujte pepel po ledenem dovozu in preprečite nevarne padce.

Lesni pepel ima dobro izsuševalno lastnost, zato je uporaben za čiščenje oljnih madežev, ki nastanejo na dovozu in v garaži. Posujte ga na madež, pustite učinkovati nekaj časa, nato pa pometite. Idealen je tudi za odstranjevanje madežev na betonskih in asfaltnih površinah. Uspešno pa bo očistil tudi trdovratne madeže z vaših aluminijastih platišč. Pripravite pasto iz pepela in nekaj kapljic vode. Nanesite na platišče, pustite delovati nekaj minut in izperite z obilico vode ter detergenta.