Počaščen, da bo svojega vzornika v živo videl še zadnjič v življenju

T. R.
22. 1. 2019, 10.42
Posodobljeno: 22. 1. 2019, 10.44
Deli članek:

Vzhajajoča zvezda slovenskega opernega sveta, Žiga Lakner, komaj že čaka na zadnje srečanje z enim izmed svojih največjih vzornikov.

Mediaspeed

Žiga Lakner je vzhajajoča zvezda slovenskega opernega sveta. Ponaša se s posebnim tenorskim vokalom, ki ga je v njegovih osnovnošolskih letih prepoznala njegova takratna profesorica petja v Idriji. Kontratenor - poseben vokal, ki ga imata le dva na 2 milijona moških, je zaslužen za njegovo prepoznavnost v Sloveniji in tudi zunaj njenih meja. Zaupal nam je, kako je stopil na pot svoje operne poti, v kateri vztrajno stopa vse višje in višje po stopničkah slave in prepoznavnosti, prejel pa je tudi že marsikatere laskave nagrade. 

Žiga, kakšni so bili vaši začetki v svetu klasične glasbe? 

S klasično opero sem se spoznal, ko sem leta 2007 na Emi prvič slišal pesem Cvet z juga, ki jo je izvedla mag. art. Alenka Gotar, pri kateri sem kasneje tudi nadaljeval z učenjem petja. Takrat se je v mojem repertoarju pop-opere znašlo veliko klasične glasbe, saj sem s tem svoj glas še bolj izpopolnjeval in seveda me je vedno bolj zanimala tudi klasična opera.

Leta 2013 sem se prijavil tudi na Slovenija ima talent, kjer se mi je uspelo prebiti vse do finala, na kar sem izjemno ponosen - ponosen pa nisem le na ta dosežek, temveč tudi na zmago na tekmovanjih Bled golden microphone, Glas mladih in posebno nagrado na tekmovanju GRAND PRIX WAFA SPECIAL AWARD.

osebni arhiv

Želel sem se preizkusiti tudi na klasičnih tekmovanjih, kjer sodelujejo povprečno starejši pevci in pevke. Po avdiciji v Milanu, na kateri sem bil edini izbran med 1500 kandidati, sem odpotoval v Barcelono, kjer sem na tekmovanju Francisco Vinas prišel vse do polfinala. Na avstrijskem tekmovanju Ferucio Tagliavini za mlade operne pevce pa sem prišel vse do finala. 

V veliko veselje mi je, da ob spremljavi Simfoničnega orkestra Simfonika Vrhnika, vsako leto znova organiziram svoj samostojni koncert - letošnji je bil že osmi. S tovrstnimi koncerti želim našemu kraju dati delček sebe. 

V letu 2018 pa sem bil sprejet na Glasbeno akademijo Ljubljana, kjer sedaj svoj glas izpopolnjujem pri profesorici Barbari Jernejčič Fürst, mag.art. 

Kateri so vaši največji vzorniki iz sveta klasične glasbe?

Imam kar nekaj vzornikov in vzornic. To so Anna Netrebko, Elina Garanča, Plácido Domingo in José Carreras. Predvsem me prevzame njihova karizma, njihovi odrski nastopi ter seveda njihovi vokali. Veselim se, da se bom lahko udeležil poslovilne turneje legendarnega tenorista, ki prihaja v Slovenijo in ki je eden izmed mojih največjih vzornikov. 

Mislim, da je ta koncert zelo pomemben za Slovence, saj se bo iz glasbenih vod poslovila velika legenda opernega sveta in lepo bi bilo, da se mogoče vsak, ki bo imel čas, koncerta udeleži. Mogoče tudi tak, ki opere ne posluša, včasih je lepo, da v življenju poskusimo tudi kaj novega in smo odprtega uma in sprejemanja. Vabljeni

Ne zamudite poslovilne turneje legendarnega tenorja.