Kitajsko zelje

Naravni antibiotik in okusna zimska priloga

Zoran Franc
19. 1. 2019, 20.48
Deli članek:

V tem času na policah pogosto srečujemo kitajsko zelje. Je vir številnih vitaminov, folne kisline in gorčičnih olj. Deluje tudi kot naravni antibiotik.

Dreamstime
Kitajsko zelje

Kitajsko zelje izvira iz družine križnic. Svoje ime je pri nas dobilo zato, ker so ga k nam pripeljali iz Kitajske. Tam je vzgoja in uporabnost te okusne, mesnate in zdrave solate poznana že od petega stoletja, Evropejci pa smo ga spoznali šele v 19. stoletju. Gre za zimsko zelenjavo, in čeprav ga laično uvrščamo med solate ali pa ga umestimo k zelju, je križanec med repo in pak čojem.

Uspeva tudi pri nas

Sadite ga lahko tudi na domačem vrtu, saj ni zahteven glede vzgoje in rasti. A do prve setve boste morali počakati vse do konca julija ali začetka avgusta. Nič pa ne bo narobe, če ga boste sadili še pozno v septembru ali celo v oktobru. Kitajsko zelje se pri skladiščenju obnaša podobno kot navadno zelje. Njegova obstojnost je razmeroma dolga, saj bo v hladnih shrambah in kleteh počakal tudi do dva meseca.

Zakladnica zdravja

Kitajsko zelje je prava zakladnica zdravja, saj vsebuje številne vitamine, ki so nepogrešljivi predvsem v zimskem času. V njem najdemo velike količine vitaminov B, med katerimi izstopajo niacin, biotin in pantotenska kislina. Slednja je pomembna za normalno delovanje nadledvične žleze, poznani pa so tudi učinki na živčevje. Vsebuje tudi vitamin C, veliko folne kisline in tudi gorčičnih olj, zaradi česar na naše telo učinkuje kot naravni antibiotik. A brez skrbi, ne ustrašite se njegovega okusa. Je blagega, nežnega okusa, zaradi česar je kitajsko zelje nepogrešljivo v zimskih solatah. Primerno je tudi za pripravo jedi iz voka, lahko ga uporabite kot špinačo ali šparglje, dodate pa ga lahko tudi v juhe. Če obožujete kitajsko hrano, bo kitajsko zelje odlična zelenjava za pripravo domačih kitajskih jedi. Pripravite juho, zvitke, ga na hitro prepražite v voku in nikar ne pozabite eksperimentirati s sočnimi in zdravimi solatami. Pa dober tek!

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

Kot špinača

Zelene dele listov in predvsem mlade liste lahko pripravite tudi kot špinačo. Okus ne bo tako intenziven, temveč bo blag in predvsem slajši.

Kot beluši

Rebra listov izrežite in na hitro pokuhajte v osoljeni vodi, nato pa nežno okisajte in prelijte s kislo smetano. Lahko jih tudi zavijete s pršutom in na hitro popečete.

Zvitki 

Mehke dele listov lahko uporabite za pripravo različnih zelenjavnih ali mesnih zvitkov. Poljubno jih nadevajte, zvijte in previdno zavežite ter skuhajte v osoljeni vodi ali poljubni omaki.