Zanimivosti

Zeleni zaklad, ki prihaja iz morja

Zoran Franc
8. 2. 2019, 12.00
Deli članek:

Slovenci na svojih krožnikih le redko ponudimo jedi, ki bi vsebovale morske alge. Že poznate skrivnost teh vodnih rastlin?

dreamstime
Iz morskih alg si lahko pripravite tudi solato.

Pri nas so morske alge v prehrani poznane predvsem v obliki prehranskih dopolnil, tablet in napitkov, le redko pa v obliki posušenih lističev, namenjenih kulinariki. A tudi ta trend se počasi spreminja. V dobro založenih trgovinah je na voljo že kar nekaj živil iz alg, namenjenih predvsem pripravi sušija, tradicionalnih japonskih jedi ali juh. Pa so varna izbira? Strokovnjaki in nutricionisti to potrjujejo. Alge vsebujejo številna mikrohranila, ki jih le redko najdemo v drugih živilih. Poleg vsebnosti klorofila, joda, železa, magnezija in esencialnih maščobnih kislin so odličen vir kalcija in kalija, ki sta nepogrešljiva pri vzdrževanju normalnega krvnega tlaka.

Katere alge izbrati

Če ste se navdušili nad morskimi algami, je prav, da jih podrobno spoznate. V prehrani so najbolj razširjene vrste vakame, dulse, spirulina in klorela.

Dreamstime
Pri nas alge poznamo predvsem v obliki prehranskih dodatkov.

Poznana je tudi vrsta hidžiki, a jo strokovnjaki odsvetujejo, saj naj bi absorbirala veliko delcev težkih kovin.

Čemu koristijo?

Morske alge so odlična izbira za ljudi, ki jih muči slabokrvnost, saj so poleg številnih drugih koristnih mikrohranil dober vir joda. Raziskave kažejo tudi, da dodajanje alg k prehrani zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa dve ter koristno znižuje raven škodljivega LDL-holesterola v krvi.

Kako jih pripraviti

Pri nas najbolj znana oblika uporabe alg je priprava sušija, tradicionalne japonske jedi. Gre za temne posušene, a okusne lističe alg, ki jih pred uporabo namočimo, nato pa jih razrežemo na primerno velikost in vanje zavijemo riž z izbranimi sestavinami. Če sušija ne marate, lahko lističe zdrobite ali zmeljete v mlinčku za kavo ter jih uporabite kot začimbo ali nadomestek soli. Z njimi potresite juhe ali solate oziroma okrasite lahke mesne jedi.

dreamstime
Izjemno okusna in zdrava je tudi miso juha, ki jo najdemo že v japonskih in drugih restavracijah pri nas.