Zanimivosti

Več energije in manj bolezni v poznejših letih

Tea Dečman
13. 1. 2019, 07.15
Deli članek:

V Sloveniji se življenjska doba daljša. A porast kroničnih bolezni našo drugo in tretjo tretjino življenja običajno prikrajša za marsikaj ... Premagajmo to!

Dreamstime
Če krvni strdek delno ali povsem zapre dotok krvi v arterije ali vene, je naše življenje ogroženo.

Mnogim boleznim in tegobam starosti se lahko izognemo s telovadbo in zdravo prehrano, s katerima lahko že danes vplivamo na tempo staranja. Ni treba, da čez noč postanete atleti, pravijo strokovnjaki, dovolj je že, da vstanete s kavča in se vsak dan odpravite na 30-minutno hojo. Ne glede na leta telovadba vedno pripomore k dobremu počutju in zdravju, zato je pomembno, da rekreacijo nadaljujemo tudi, ko vstopimo v zrela leta, in s tem preprečimo tveganje za kronične bolezni. Kaj nas najbolj ogroža? To so srčno-žilne bolezni, povišan holesterol, kap, hipertenzija, rak debelega črevesja in prsi, bolečine v sklepih in mišicah, sladkorna bolezen tipa 2, depresija in izguba kostne gostote med menopavzo. Redna telovadba prav tako upočasni staranje ter upad moči in energije, pripomore k ohranjanju vitke linije in pospešuje delovanje metabolizma. Je naložba v kakovostno starost, saj zagotavlja, da boste še vedno pri močeh za potovanja, hojo po stopnicah, dviganje težkih nakupovalnih vrečk, igro z vnuki in udejstvovanje v svojih hobijih.

Ni tako težko, kot se zdi

Kaj morate torej storiti, da se spravite v pogon? Presenetljivo ne prav veliko! Študija, ki je bila leta 2008 objavljena v Vodniku za fizično aktivnost, navaja, da k dobri formi pripomore že: 2,5 ure (150 minut) zmerne aerobne aktivnosti na teden. To je samo 21 minut vsak dan ali 50 minut tri dni na teden. Ali pa 1,25 ure (75 minut) živahne, aktivne aerobne telovadbe na teden. To je 10 minut vsak dan ali 25 minut trikrat na teden.

Kako veste, da telovadite zmerno?

Zmerna telovadba predstavlja za vaše telo lahek napor. Dihate hitro, vendar niste popolnoma brez sape. Po 10 minutah se začnete rahlo potiti, če telovadite s partnerjem, se še vedno lahko pogovarjate, vendar ne zelo intenzivno.

Zmerna vadba 

Primeri zmerne aerobne aktivnosti so hitra hoja (5 km/h ali hitreje), kolesarjenje (16 km/h ali počasneje), tenis v dvojicah, ples in celo vrtnarjenje.

Energična vadba 

Ko vam zmerna telovadba ne predstavlja več izziva, je čas, da naredite korak naprej in dodate še kanček živahnosti, denimo tek, preskakovanje kolebnice, hojo v hrib.

Redna vadba

Redna telovadba upočasni staranje ter upad moči in energije, pripomore k ohranjanju vitke linije in pospešuje delovanje metabolizma. Je naložba v kakovostno starost.

Profimedia
Pri zimskih športih je izrednega pomena, da imate čvrste mišice.