Zanimivosti

Zakaj se maščoba nabira na trebuhu, rokah, prsih?

Tea Dečman
13. 1. 2019, 12.30
Posodobljeno: 13. 1. 2019, 12.35
Deli članek:

Tako kot so različni vzroki za nabiranje maščobnih oblog na različnih delih telesa, so tudi načini, kako jih odpraviti.

Profimedia
K prehrani dodajte živila, ki vsebujejo veliko beljakovin.

Nabiranje maščobnih oblog na določenih delih telesa, na primer na zadnjici ali trebuhu, ni odvisno le od spola in telesne strukture. Znanstveniki ugotavljajo, da del telesa, kjer se redite, razkriva tudi vzroke rejenja, s tem pa tudi možno rešitev, kako se znebiti odvečnega sala. Če se vam maščoba pretežno nabira na spodnjem delu trebuha, na prsih, nadlahteh in podbradku, se verjetno redite, ker preveč jeste. Kadar se vam salo nabira na trebuhu in nadlahteh, hkrati pa vam rastejo prsi in dobivate podbradek, ni nobenega dvoma: za pretirano nalaganje maščobnih oblog so krive prevelike količine hrane. Najpogosteje gre za čezmerno uživanje nezdravih, sladkih in mastnih obrokov. Sestavite si torej še vedno okusen, a bolj zdrav jedilnik. Sladkarije povsem črtajte z njega, nadomestite jih s sadjem (suho sadje in banane ne štejejo) ali jogurtom (jejte navadni jogurt, v katerega sami narežete sveže sadje). Uvedite v svoj dan več gibanja – vozite se v službo s kolesom, izberite stopnice namesto dvigala. Telovadite vsaj 30 minut na dan.

Pixabay
Znaki sladkorne bolezni so pogosto uriniranje in žeja.

Napihnjen trebuh?

Če se redite po celotnem trebuhu do podprsja, to lahko pomeni, da imate težave s presnovo. Takšen način rejenja zdravniki povezujejo z nastankom bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni. Kaj storiti? Čim prej obiščite svojega osebnega zdravnika in preverite, v kakšnem zdravstvenem stanju ste. Živite čim bolj zdravo: izogibajte se predelani hrani, uživajte veliko sadja in zelenjave, veliko se gibajte na svežem zraku, s samo vadbo pa bodite zmerni. Pijte dovolj tekočine, predvsem vode, izogibajte se gaziranim in sladkim pijačam. Čim manjkrat uvrščajte na jedilnik meso, še posebno rdeče, raje posegajte po ribah in morskih sadežih.

 Podbradek

Tri vrste živil morate črtati z jedilnika, če se želite znebiti podbradka in maščobe na podlahteh, to so ocvrte jedi, sladke pijače in sladkarije.