Pa začnimo z najbolj očitnim – oblecite toplo spodnje perilo in udoben pulover ter obujte tople nogavice; če se toplo oblečete, lahko namreč sobno temperaturo nastavite za kako stopinjo nižje in tako kar precej prihranite pri stroških ogrevanja.

Termostatski ventili

Precej boste prihranili, če boste prostore ogrevali z radiatorji le takrat in toliko, kot je res potrebno. Če boste uporabljali posebne termostatske ventile na radiatorjih, ki jih lahko zapirate in odpirate ter tako zmanjšujete oziroma povečujete segrevanje radiatorjev, boste učinkovito prihranili pri ogrevanju.

Povečajte moč radiatorja

Moč radiatorja lahko okrepite, če na zid za radiatorjem nalepite zaščitno odsevno folijo, ki je sestavljena iz dveh plasti – debelejše aluminijaste folije in pet milimetrov debelega izolativnega materiala. Izolacija bo preprečila, da bi se toplota »izgubila« v steni, aluminijasta folija pa bo toploto odbijala v prostor.

Redno odzračujte

Sčasoma se v radiatorjih nabere nekaj zraka in takrat ne grejejo več s polno močjo (ker tam, kjer se nabere zrak, ni prostora za segreto vodo). Vsak radiator ima (na nasproti strani ventila) odzračevalni ventil, ki ga počasi odvijete – ne na hitro, da voda ne steče iz radiatorja, le toliko, da začne kapljati, in takrat ga spet zatesnite. Če je v radiatorju zrak, boste ob odvijanju ventila zaslišali šum zraka, ki je »ušel« iz radiatorja.

led sijalke
Dreamstime
led sijalke

LED-sijalke namesto klasičnih žarnic

LED-sijalke so za 80 do 90 odstotkov energijsko varčnejše od klasičnih žarnic z žarilno nitko. Dobre LED-sijalke, s pravo svetilnostjo (900–1000 lumnov), so sicer precej dražje od klasičnih žarnic, vendar je njihova življenjska doba od 10- do 15-krat daljša. Zato se začetni večji strošek pri nakupu LED-sijalk izplača.

Cenejši električni tok

Če imate dvotarifni električni števec, izkoristite tako imenovani drugi tok, ko je elektrika cenejša; to je vsak delavnik od 22. do 6. ure, ob sobotah in nedeljah ter državnih praznikih pa ves dan. V tem času operite in osušite perilo ter posodo v pomivalnem stroju.