Zanimivosti

Prazna denarnica, zlata vredne rešitve

Zoran Franc
7. 1. 2019, 07.02
Posodobljeno: 7. 1. 2019, 07.10
Deli članek:

Posledice prednovoletnega zapravljanja pogosto občutimo šele januarja. Negativno stanje na bančnem računu nas prisili, da smo vsaj v začetku leta malce bolj varčni.

Dreamstime
Odtekanje denarja lahko preprečite že z nekaj drobnimi triki.

Za tiste, ki jim to ne uspeva najbolje, ponujamo nekaj koristnih nasvetov. Morda se bodo določeni triki zdeli bizarni, a zagotavljamo vam, da s privarčevanim evrom tukaj in privarčevanim evrom tam hitro privarčujete 10 evrov. Zakaj ne bi vsaj poskusili?

Na kavo gremo domov

Namesto da greste s prijateljico na kavo v mesto, jo povabite k sebi domov. Lahko boste v miru poklepetali, ob tem pa privarčevali za pijačo vsaj nekaj evrov, ki bi jih sicer porabili v bližnji kavarni. Še zeblo vas ne bo in po končanem obisku se vam ne bo treba nikamor odpraviti.

Ne plačujte z moneto in kreditnimi karticami

Čeprav se zdi priročno in predvsem uporabno, ko je mošnjiček z denarjem prazen, je uporaba monete in kreditnih kartic začarani krog. Konec meseca boste obveznosti, ki bodo nastale, kljub vsemu morali poravnati. Tako ne boste privarčevali, temveč svoj dolg podaljšali še za en mesec.

Namesto v fitnes na bližnji hrib

Namesto da plačate za vadbo v enem izmed rekreacijskih centrov, se raje odpravite peš na bližnji hrib. Tudi tako boste poskrbeli za zdravje, pridobivanje kondicije, utrjevanje mišic ter izgubo odvečnih kilogramov, ki so se nabrali v prazničnih dneh. Večino vaj lahko naredite tudi doma. Namesto uporabe uteži izvajajte vaje z lastno težo. Odpravite se do rekreacijskih poligonov in naprav na prostem, ki so brezplačne.

Kosila v restavracijah

Odpovejte se kosilom in večerjam v restavracijah, saj vas lahko le en obrok stane tudi 20 evrov ali več. Kuhajte doma. Tako boste za ceno enega obroka poskrbeli za obrok skoraj cele družine. Preračunajte tudi, koliko na mesec zapravite za malico, in premislite, ali ne bi bilo ceneje, da malico pripravljate doma.

Pojdimo peš

Namesto da bi se do bližnjih prijateljev zapeljali z avtom, pojdite peš. Sprehod vam bo zagotovo dobro del, pri tem pa boste še privarčevali denar za gorivo. 

Hišni kino 

V januarju pozabite na kino. Prijatelje povabite na ogled filma v vašo dnevno sobo. Pripravite pokovko ter uživajte v udobju doma in prijetne družbe. Zanimivo bo! 

Sladke razvade

Odpovejte se sladkarijam, ki vam delajo družbo ob večerih. Verjamemo, da je december poskrbel za zadostno mero sladkorja. Namesto tega si privoščite zgolj sladkan čaj.