Teorije zarote

Se na Luni odvija skrivna misija? So šli tja res iskat nezemljane?

P.K.
4. 1. 2019, 20.31
Deli članek:

Pred dnevi je na temni strani Lune uspešno pristala robotska sonda, ki jo je Kitajska izstrelila v vesolje decembra lani. Kaj bodo vzhodnjaki tam iskali?

Wikipedia
Ena redkih fotografij z Luninega površja, na kateri Armstrong dela na lunarnem modulu.

To se zdaj sprašuje javnost. Šušlja se namreč, da je ozadje njihovega podviga, da sondo pošljejo na ta Zemljin satelit, mnogo bolj kompleksno in misteriozno, kot se zdi na prvi pogled. Teorije zarote, ki spremljajo ta uspešni vesoljski podvig za Kitajsko, pravijo, da njihovi apetiti izvirajo iz želje, da spremljajo, kaj se dogaja na strani Lune, ki je z Zemlje nikoli ne vidimo. Že dolga leta je namreč v nekih krogih popularno prepričanje, da naj bi na Zemljanom nevidni strani Lune svojo bazo oziroma nekakšno oporišče imeli nezemljani.

Xinhua/STA
Kitajska sonda je uspešno pristala na temni strani Lune.

Kaj sta videla astronavta

Kitajci sicer pravijo, da so sondo 7. decembra lani s kitajskega izstrelišča Xichang na nosilni raketi Dolgi pohod 3B izstrelili, da bi z njeno pomočjo preučevali geološko zgradbo Lune ter da bi na njej izvajali biološke poskuse. Na sondi Chang'e 4 naj bi opravili teste mineralov in radiacije.

A cilji Kitajcev naj bi bili precej drugačni. Teoretiki zarote pravijo, da so na temni strani Lune nezemljani s svojim oporiščem, kjer naj bi iz globin meseca izkopavali rudo in zanje dragocene minerale. To informacijo naj bi večkrat potrdila tudi ameriški astronavt Neil Armstrong in njegov sopotnik na misiji Apolla 11 Buzz Aldrin. Oba sta, takrat ko sta z Appolom pristala na Luni, menda videla in posnela omenjeno oporišče. Tam naj bi zapazila, da imajo nezemljani parkirane svoje leteče krožnike; večje in manjše (z manjšimi naj bi obiskovali Zemljo). Menda so nezemljani Armstronga in Buzza tam opozorili, naj se človek na to stran Lune raje ne vrača.

Wikipedia
Astronavt Neil Armstrong naj bi na Luni na lastne oči videl nezemljane in njihovo oporišče.

Bombe nad oporiščem

A Kitajci hočejo prav to – pregled nad tem, kaj se dogaja, nakar bo sledilo razkritje za javnost. »Kitajska bo kmalu priznala, da ne opazujejo prvič te strani Lune, in tudi razkrila, kaj želijo doseči s to novo sondo. Skoraj gotovo je, da so bili na temni strani že večkrat, čeprav trdijo, da so zdaj tam prvič. Zanesljivi viri namreč trdijo, da zdaj, pod pretvezo, da raziskujejo njeno površje, na Luni v bistvu zbirajo material, ki bo Zemljanom razkril stavbe in druge strukture, ki jih na tej strani Lune uporabljajo nezemljani, in tudi, da se je Nasa že trudila uničiti oporišče in pregnati nezemljane, in sicer tako, da naj bi v preteklosti bombardirala ta del Lune,« se glasi ena od teorij.

Menda bi Kitajska rada poleg obstoja nezemljanov na Luni razkrila in dokazala tudi Nasino bombardiranje, ki ga obsoja. S potezo razkritja, menijo teoretiki, bodo prisolili zaušnico ZDA, ki da skrivajo resnične informacije o dogajanju na tem naravnem Zemljinem satelitu in o svojem početju z njim. »Ko bodo imeli dovolj materiala, bodo svet seznanili s tem, kaj se v resnici dogaja na Luni,« se glasi popularno mnenje teoretikov zarote.

dreamstime
Znanstveniki poudarjajo, da je pojav nezemljanov na temni strani Lune le teorija zarote in samo to.

Velika nihanja

Kitajska se je sicer na pristanek na temni strani Lune pripravljala več let. Največji izziv je bila komunikacija s sondo, saj ni nobene neposredne povezave s signali s temne strani Lune. Kitajska je to rešila tako, da so maja v Lunino orbito izstrelili satelit Queqiao (Sračji most) in ga namestili tako, da lahko prenaša podatke in povelja med sondo in Zemljo.

Drugi večji izziv so bila izredno visoka temperaturna nihanja. V času lunine noči, ki traja 14 zemeljskih dni, živo srebro pada na minus 173 stopinj Celzija, med luninim dnevom, ki prav tako traja 14 zemeljskih dni, pa se temperature povzpnejo do 127 stopinj Celzija, čemur so morali prilagoditi sondine instrumente.

Wikipedia
Buzz Aldrin je menda poleg Armstronga še en očividec nenavadnega dogajanja na temni strani lune.